Menu

Svjetski dan zdravlja

Gospić, 7. travnja-Kao i svake godine Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije obilježio je  Svjetski dan zdravlja. Ovim povodom organizirani su štandovi na Trgu Stjepana Radića u Gospiću i na Trgu hrvatskih žrtava Široke Kule u Ličkom Osiku. Ovaj dan obilježava se svake godine s ciljem promocije zdravlja te preventivnog djelovanja. U fokusu ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je depresija kao sveprisutni javnozdravstveni problem današnjice. Cilj akcija je  javnozdravstvenom akcijom doprinijeti jačanju svijesti o depresiji kao bolesti kod koje je izražen trend daljnjeg porasta broja oboljelih.

Na štandovima su  sudjelovali stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, Doma zdravlja Gospić i Opće bolnice Gospić. Bili su tu liječnici specijalisti interne medicine, školske medicine, ginekologije, medicinske sestre, psiholog… Između ostaloga savjetovati su građane o prevenciji depresije te važnim sastavnicama zdravog stila života – zdravoj prehrani, regulaciji šećerne bolesti i tjelesnoj aktivnosti. Tijekom akcije građanima su mjereni  krvni tlak i šećer u krvi. Također je bilo govora o nacionalnim preventivnim programima ranog otkrivanja raka debelog crijeva, dojke i vrata maternice. Izložena velika maketa debelog crijeva ilustrirala je bolesti vezane uz taj dio probavnog trakta. Bilo je riječi i s područja prevencije ovisnosti o alkoholu i drogama.

Priređeno je i stručno izlaganje o problemima depresivnosti i povezanosti s alkoholizmom za članove Kluba liječenih alkoholičara  Gospić.

 

M. S.

 

back to top

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

Dr. Franje Tuđmana 4, 53000 Gospić
Tel: + 385 53 588 279
Fax: +385 53 572 100
E-mail: info@licko-senjska.hr
web: www.licko-senjska.hr
OIB: 40774389207
IBAN: HR5123400091800009008

LINKOVI

KONTAKT

DOKUMENTI