Menu

Nastavljene preventivne aktivnosti

Gospić, 13. travnja-U ožujku je nastavljen započeti serijal preventivnih aktivnosti koje zajednički provode policija, Ličko-senjska županija, Gradovi i Općine. Tako je povodom obilježavanja Dana Grada Senja održana  sjednica Vijeća za prevenciju Grada Senja. Na sjednici se raspravljalo o provođenju 2. komponente preventivnog projekta „Zdrav za 5“,  koja se odnosi na aktivnosti iz područja zaštite okoliša i prirode koje podrazumijevaju provedbu prigodnih manifestacija.

U cilju podizanja razine svijesti o prevenciji trgovanja ljudima policijska službenica Policijske postaje Senj provela je edukativna predavanja učenicima završnih razreda Srednje škole „Pavla Rittera Vitezovića“ Senj, te osmog razreda Osnovne škole „Silvija Strahimira Kranjčevića“ Senj, na kojima je prisustvovalo 70 učenika. Učenici su upoznati s prepoznavanjem potencijalno opasnih situacija te načinima prevencije i zaštite. Na predavanju su im dati  savjeti da se za pomoć mogu obratiti policiji na broj telefona 192, SOS telefon 08007799 ili na Nacionalni pozivni broj za žrtve zločina 116 -006. Policijska službenica Policijske postaje Senj u suradnji s ravnateljicom i pedagogom Srednje škole u Senju provela je preventivnu aktivnost učenicima završnih razreda te škole, na temu „Želite postati policajac?“, a u cilju promoviranja policijskog zvanja i podizanja razine svijesti kod mladih za zanimanje policajac, te razvijanja pozitivnih stavova pri odabiru zanimanja. Učenici su također informirani o uvjetima natječaja, načinu natjecanja, pravima i obvezama kandidata.

Tijekom ožujka je u Osnovnim školama „Donji Lapac“ i „dr. Franje Tuđmana“ u Korenici realizirana  treća i četvrta komponenta „Prevencija i alternativa“ (PIA1 i PIA2) u sklopu preventivnog programa „Zajedno više možemo“.

Policijska službenica Policijske postaje Donji Lapac održala je predavanja učenicima šestih razreda navedenih škola na kojima je prisustvovao 41 učenik. Učenici su slušali predavanja koja se odnose na zlouporabu droga i drugih ovisnosti, prevencije nasilja, maloljetničke delinkvencije, školskog i izvanškolskog nasilja vrlo aktivno sudjelovali.

U navedenim školama policijska službenica Policijske postaje Donji Lapac također je održala je i preventivnu aktivnost „Biciklom sigurno u prometu“, s ciljem upoznavanja učenika s pravilima za njihovo sigurno sudjelovanje u prometu, a kroz predavanja prezentirane su im i tzv. „pijane naočale“. Predavanjima je prisustvovalo 46 učenika petih, šestih i sedmih razreda osnovnih škola Donjeg Lapca i Korenice.  

Na području Policijske uprave i to na području  Donjeg Lapca i Senja tijekom ožujka provedena je preventivna akcija „Prijevare na kućnom pragu“ usmjerena na upoznavanje starijeg stanovništva s modalitetima i prevencijom prijevara, te su starijim osobama podijeljeni letci.

U sklopu Nacionalnog projekta „Zdrav za 5“ policijska službenica za prevenciju održala je predavanja na temu prevencije ovisnosti i zlouporabe alkohola učenicima osmog razreda osnovnih škola u Kuterevu, Švici, Ličkom Lešću, Brinju, Udbini i Donjem Lapcu, te učenicima prvog razreda Srednje škole Otočac, Strukovne škole Gospić i Srednje  škole „Pavla Rittera Vitezovića u Senju na temu prevencije ovisnosti i zlouporabe droga. Mnoštvo sličnih preventivnih akcija nastavljeno je i u mjesecu travnju.

 

M. S.

back to top

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

Dr. Franje Tuđmana 4, 53000 Gospić
Tel: + 385 53 588 279
Fax: +385 53 572 100
E-mail: info@licko-senjska.hr
web: www.licko-senjska.hr
OIB: 40774389207
IBAN: HR5123400091800009008

LINKOVI

KONTAKT

DOKUMENTI