Menu

Županije kao aktivni nosioci regionalnog razvoja

Zagreb/Gospić, 13. travnja- Članovi Skupštine Hrvatske zajednice županija okupili su se jučer u Zagrebu na svojoj 16. sjednici, ujedno i posljednjoj u ovakvom sazivu. Uvodno se prisutnima obratio predsjednik Zajednice i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk koji je predstavio sve ono što je ostvareno od 15. sjednice do danas.

Od posljednje sjednice Skupštine Hrvatske zajednice županija održane u prosincu prošle godine, predstavnici Zajednice odradili su niz sastanaka i aktivnosti promičući interese lokalne i područne (regionalne) samouprave. Bila je to prilika da premijer otvoreno potvrdi da hrvatske županije vidi kao partnere u svim budućim reformskim procesima.“ objasnio je predsjednik Pauk i dodao kako se sljedeći ovakav sastanak očekuje nakon lokalnih izbora. Na ovome skupu sudjelovale su i tri predstavnice iz Ličko-senjske županije.

Predsjednik Pauk istaknuo je kako su svi članovi Zajednice ponosni na projekt Otvoreni proračun, nastao u suradnji s tvrtkom Coin. Trenutno su u aplikaciji dostupni proračunski podaci za sve hrvatske županije i Grad Zagreb. Navedeni projekt je transparentnost rada jedinica područnih (regionalnih) samouprava podigao na jednu višu razinu, ne samo u hrvatskim, nego i u europskim okvirima. Predsjednik Pauk iskoristio je priliku kako bi najavio službeno predstavljanje „Otvorenog proračuna“ koje će se održati u ponedjeljak, 24. travnja u Europskom domu – Predstavništvu Europske komisije u Republici Hrvatskoj.

Također, ove je godine po drugi put održan foto natječaj Hrvatske zajednice županija koji daje priliku fotografima amaterima da kroz fotografiju prikažu ljepote hrvatskih županija, te tako i osvoje vrijedne nagrade. Ovogodišnji natječaj izazvao je poseban interes te je zaprimljeno preko 550 fotografija te će struni žiri na čelu s poznatom fotografkinjom Marom Milin uskoro odabrati najbolje. Nagrade koje se dodjeljuju u tri kategorije bit će dodijeljene u petak, 5. svibnja u Zagrebu.

Nakon pregleda aktivnosti, prisutnima se obratio i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić koji je pohvalio rad Zajednice rekavši: „Možemo biti zadovoljni radom Zajednice, na dobrom smo putu i u tom smjeru treba i nastavit“. Također se osvrnuo na rad Odbora regija u kojem on sudjeluje kao predstavnik Hrvatske zajednice županija. „ Na sastanku u Varšavi se vodila rasprava oko smjera razvoja Europe, s posebnim naglaskom na kohezijsku politiku. „Mi smo kao regije izrazili stav kako se kohezijska politika ne smije mijenjati jer dolaze ideje o centralizaciji svega u Bruxelles. Složili smo se da procedure trebaju biti pojednostavljene, ali ustrajemo na tome da se zadrži dosadašnji pristup“ objasnio je župan Dobroslavić.

Posljednja skupština Zajednice u ovom sazivu bila je i prilika da se svi članovi posebno zahvale tajniku Županijske skupštine Osječko-baranjske županije Davoru Brunčiću. Kao jedan od inicijatora osnivanja Zajednice rekao je: „Naše je dijete u tinejdžerskom dobu – iduće godine stasa 15 godina. Postavlja se pitanje je li misija koju smo imali kod osnivanja ispunjena. Rad naših radnih skupina to potvrđuje jer znanje članova/predstavnika županija pomaže u oblikovanju nacionalnog zakonodavstva. No, iako smo zadovoljni u kojem smjeru se Zajednica razvija, još uvijek nismo u potpunosti zadovoljni statusom lokalne i regionalne samouprave. Predstoji veliki zalogaj, ali mislim da se Hrvatska zajednica županija osposobila za tu bitku i mora biti aktivni sudionik buduće decentralizacije.“ zaključio je Brunčić.

Gosti današnje skupštine bili su predstavnici Udruge Fra Mladen Hrkać koji su prezentirali jedan hvalevrijedan projekt. Radi se o inicijativi usmjerenoj oboljelima slabijeg imovinskog statusa u vidu osigurana smještaja, prijevoza, hrane, pomoći, nastavka školovanja djece školske dobi. U četiri godine rada njihovu je pomoć dobilo tri tisuće ljudi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Predstavnici Udruge pozvali su župane da u ime svojih jedinica podrže projekt koji je trenutno u pripremi, a radi se o gradnji ustanove za osobe koje će dolaziti na liječenje u Zagreb.

Na kraju sjednice predsjednik Pauk je prisutnima poželio sretne uskrsne blagdane, zahvalio svim članovima na svemu učinjenom u posljednje četiri godine te izrazio želju da i sljedeći saziv bude jednako tako učinkovit kao i ovaj.

HZŽ/M. S.

back to top

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

Dr. Franje Tuđmana 4, 53000 Gospić
Tel: + 385 53 588 279
Fax: +385 53 572 100
E-mail: info@licko-senjska.hr
web: www.licko-senjska.hr
OIB: 40774389207
IBAN: HR5123400091800009008

LINKOVI

KONTAKT

DOKUMENTI