Logo
Print this page

Uspješno okončan još jedan međunarodni projekt za mlade u Lici!

65829020f6ea67f48aa759d3dd32c68a_L.jpg (700×394)

Gospić, 18. travnja-U sjedištu Outward Bound Shool  u Velikom Žitniku pored Gospića protekloga tjedna održana je međunarodna razmjena mladih pod imenom „Nature is future“ (Priroda je budućnost) u sklopu programa Erasmus+ Europske unije. Ovaj projekt je okupio 27 mladih, u dobi od 15 do 24 godine iz Hrvatske, Španjolske, Litve, Češke i Slovačke. Mladi polaznici učili su  na neformalan način o važnosti očuvanja okoliša, održivom razvoju, životu u skladu s prirodom i korištenju prirodnih resursa u svakodnevici, te aktivnom i zdravom načinu života u srcu Like.

Projektnu ideju začeli su sami mladi Gospićani koji su sudjelovali u prošlogodišnjoj razmjeni mladih, također u organizaciji Hrvatske škole Outward Bound, i izrazili želju da ponovo ugoste vršnjake iz drugih europskih zemalja kako bi im pokazali svoj kraj i način života povezan s prirodom. Tako je 27 mladih iz 5 europskih zemalja posjetilo Pećinski  park Grabovača kod Perušića, sudjelovati su u radionici s predstavnicima Lokalne akcijske grupe (LAG) Lika te istraživali mnoge predivne krajolike Like. Pri tome su naučili o ljekovitom i jestivom bilju, kretanju u prirodi, kao  i o kulturi i običajima u Lici.   

Projekt je u potpunosti financiran iz sredstava Erasmus+ programa, a prijavila ga je udruga Hrvatska škola Outward Bound koja je prošle godine u Velikom Žitniku otvorila svoj novo preuređeni Edukacijski centar. Na ovoj svečanosti bio je i župan ličko-senjski Milan Kolić koji je prije nekoliko godina u svojstvu gradonačelnika Grada Gospića prepoznao vrijednosti Outward programa i ovoj asocijaciji ustupio na korištenje staru školsku zgradu. Zgrada je obnovljena, moderno i funkcionalno opremljena pa cijele godine pruža priliku djeci i mladima iz Hrvatske i svijeta da uče, razvijaju se i upoznaju s Likom, tim malo poznatim prirodnim biserom.

M. S.

Izrada; Meridies web design Sva prava pridržana.