Menu

Svibanj-mjesec zaštite od požara

6e110feeface5dc0c386188860a44f0a_L.jpg (700×1000)

Gospić, 2. svibnja-Vatrogasci s područja Ličko–senjske županije tradicionalno obilježavaju “Svibanj – mjesec zaštite od požara“, a posebno Dan vatrogastva, ujedno i dan Sv. Florijana, nebeskog zaštitnika vatrogasaca koji se u vatrogasnim organizacijama slavi 4. svibnja. Raznim prezentacijama, pokaznim vježbama i ostalim aktivnostima vatrogasci tijekom mjeseca svibnja tradicionalno prezentiraju svoj rad, tehniku, opremu i znanja s kojim raspolažu, a isto će učiniti i ove godine na prostoru svih gradova i općina s područja Ličko–senjske županije. Ovim putem vatrogasci žele pozvati građanstvo  da im se pridruže u aktivnostima koje provode i na taj način sudjeluju u mijenjanju sveopće svijesti o vatrogastvu i važnosti zaštite od požara u društveno–gospodarskim okvirima. Tako će mjesec zaštite od požara  biti u znaku mnogih  aktivnosti:

 

Povodom Dana vatrogastva i dana Sv. Florijana, župan Ličko– senjske županije Milan Kolić u petak, 5. svibnja s početkom u 11 sati upriličit će svečani prijem izaslanstva Vatrogasne zajednice Ličko–senjske županije u Kabinetu župana.

Na području Grada Gospića, u srijedu 5. svibnja bit će izvedena atraktivna pokazna vatrogasna vježba gašenja požara otvorenog prostora “Klanac 2017.“ s početkom u 10 sati u kojoj će sudjelovati JVP Gospić i DVD Pazarišta. Vježba će se održati kod osnovne škole u Klancu.

 

Dan vatrogastva i dan Sv. Florijana gospićki vatrogasci obilježit će Svetom misom u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije u Gospiću s početkom u 10 sati, a nakon Svete mise bit će upriličeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća za sve poginule i umrle vatrogasce i hrvatske branitelje, nakon čega će gradonačelnik Grada Gospića sa suradnicima upriličiti svečani prijem za vatrogasce u prostorima JVP Gospić.

 

Povodom Dana vatrogastva i dana Sv. Florijana, gradonačelnik Grada Otočca u 9 sati upriličit će prijem za otočke vatrogasce u Uredu gradonačelnika. U periodu od 10 do 14 sati DVD Otočac će ugostiti polaznike Dječjeg vrtića “Ciciban“, Osnovne škole “Zrinskih i Frankopana“ i Srednje škole Otočac dok će DVD Sinac organizirati prijem za učenike Područne škole Sinac.

Na dan 5. Svibnja  predviđen je početak osposobljavanja za zvanje vatrogasac u okviru VZG Otočac.

 

U nedjelju, 7. svibnja održat će se centralna proslava i obilježavanje dana Sv. Florijana u okviru II. požarnog područja – Otočac (DVD Otočac, DVD Sinac, DVD Kuterevo, DVD Brinje i DVD Vrhovine) koje organizira Vatrogasna zajednica Grada Otočca. Proslava će se održati u Sincu u vremenu  od 10 do 15 sati prema sljedećem programu:

  • 10 – 10,30 sati  -okupljanje učesnika i građana na Trgu prijateljstva u Sincu

  • 11 sati – Sveta misa u crkvi Sv. Ilije proroka u Sincu

  • 11,45 sati - Polaganje vijenaca i paljenje svijeća za poginule i umrle vatrogasce i hrvatske branitelje na centralnom križu mjesnog groblja u Sincu

  • 12 sati - Pokazna vatrogasna vježba “Sinac 2017.“

  • 13 sati – Ručak za učesnike, uzvanike i građane

Dana 17. svibnja na Trgu dr. Dražena Bobinca u jutarnjim satima predviđena je smotra vatrogasne tehnike i opreme VZG Otočac.

 

Tijekom mjeseca svibnja vatrogasci DVD-a Otočac posjetit će Područne škole u Kompolju, Švici i Prozoru, članovi DVD-a Sinac Područne škole u Sincu i Ličkom Lešću, dok će članovi DVD-a Kuterevo posjetiti Područnu školu Kuterevo O.Š. Zrinskih i Frankopana Otočac.

 

Senjski vatrogasci obilježit će Dan vatrogastva i dan Sv. Florijana Svetom misom u  katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i svečanim prijemom vatrogasaca u Uredu gradonačelnika Grada Senja. Tijekom mjeseca svibnja senjski vatrogasci će posjetiti dječji vrtić “Travica“ u Senju i osnovnu školu S.S. Kranjčevića Senj, a prigodno će sudjelovati i u tematskoj emisiji na Radio Senju.

U Novalji će 4. svibnja  u 19 sati  biti organizirana  Sveta misa za vatrogasce u crkvi Majke Božje od Ružarija. Svečanost otkrivanja kapelice i spomenika Sv. Florijanu  bit će upriličena  na prostoru DVD-a Novalja.

 

Plitvički vatrogasci obilježit će Dan vatrogastva i dan Sv. Florijana  uz sljedeći program:

  • 10,30 sati – Okupljanje i postrojavanje vatrogasaca na vježbalištu JVP Plitvička Jezera

  • 11 sati - Sveta misa u crkvi Svetog Jurja u Korenici

  • 11,45 sati – Defile vatrogasnih vozila središtem Korenice

  • 12,15 sati – Prezentacija vatrogasne opreme i tehnike, pokazne vježbe (dvorište osnovne škole)

  • 13 sati – Ručak za uzvanike i vatrogasce

 

Dobrovoljno vatrogasno društvo Brinje povodom mjeseca svibnja, mjeseca zaštite od požara organizirat će sljedeće aktivnosti:

-3. svibnja  u 10  sati – posjet učenika 1. i 2. razreda osnovne škole “Luka Perković“ DVD-u Brinje

-4. svibnja  od 17 – polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod centralnog križa na mjesnom groblju u Brinju. U 18 sati – Sveta misa povodom blagdana Sv. Florijana

-9. svibnja  u 10 sati – posjet polaznika dječjeg vrtića “Tratinčica“ DVD-u Brinje

Tijekom mjeseca svibnja članovi DVD-a Brinje prezentirat će rad vatrogasaca višim razredima osnovne škole pod radnim nazivom “Zašto želim biti vatrogasac?“.

Ovom prigodom Ličko –senjski vatrogasci pozivaju građane da se pridruže obilježavanju svibnja – mjeseca zaštite od požara.

 

ŽVZ/M. S.

 

back to top

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

Dr. Franje Tuđmana 4, 53000 Gospić
Tel: + 385 53 588 279
Fax: +385 53 572 100
E-mail: info@licko-senjska.hr
web: www.licko-senjska.hr
OIB: 40774389207
IBAN: HR5123400091800009008

LINKOVI

KONTAKT

DOKUMENTI