Menu

25. obljetnica 9. gardijske brigade

3bc03dadbda2be3aa076f3f425c6498a_L.jpg (700×467)

Ratna postrojba 9. gardijska brigada „Vukovi“ koja se tijekom Domovinskog rata iskazala na mnogim bojišnicama Hrvatske obilježila je četvrt stoljeća od osnutka. Glavni stožer OS RH dao je 1. studenog 1992. zapovijed o njezinom ustrojavanju, tada 6. gardijske brigade „Vukovi“ te je prvi zapovijednik pukovnik Mirko Norac započeo s ustrojem ove profesionalne postrojbe. Nakon povratka iz uspješno okončane operacije „Malenica“ u siječnju 1993. brigada mijenja ime u 9. gardijska brigada i to će ime s ponosom isticati do konačnog gašenja 2008. godine. Obilježavanje ove važne obljetnice  započelo okupljanjem bivših ratnika i svetom misom u gospićkoj katedrali, a uslijedio je mimohod ulicama Gospića do vojarne „Eugen Kvaternik“ koja od danas službeno nosi naziv „Vojarna 9. gbr. Vukovi“. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima  9. gardijske brigade tijekom svečanog postrojavanja veterana ove proslavljene ratne postrojbe čuli smo njezin ratni put. Na njega se nadovezao dr. Darko Milinović, župan ličko-senjski i dragovoljac Domovinskog rata rekavši kako posebno pozdravlja članove obitelji  poginulih vitezova.

-Za Domovinu je poginulo  56 pripadnika „Vukova“, brigade koja je iza sebe ostavila blistavi trag u  novijoj hrvatskoj povijesti. Dok je „deveta“ pisala povijest, oslobađala Hrvatsku  i pokapala svoje poginule, drugi su napustili Gospić, Liku, neki i Hrvatsku, ali danas imaju obraz govoriti o tim  herojskim epopejama u kojima nisu niti sudjelovali. Domovinu smo stvarali zajedno, dragi prijatelji, i nitko nema prava pisati tu časnu povijest više od vas ovdje nazočnih hrvatskih branitelja, rekao je između ostaloga župan dr. Darko Milinović. Govoreći o doprinosu Vukova u Domovinskom ratu ministar branitelja Tomo Medved nije dvojio o važnosti i  dosezima 9. gbr. u obrani Hrvatske.

-Domovinskim ratom smo dobili cjelovitu i slobodnu Hrvtasku, ali  izgubili desetke tisuća hrabrih branitelja. Mnoštvo naših dečki ostali su invalidi. Ipak, najteže je članovima obitelji poginulih. Njima uvijek moramo s najvećom pažnjom iskazivati poštovanje jer bez žrtava njihovih najmilijih ne bi bilo niti cjelovite Domovine. Ovu brigadu je resilo zajedništvo. Očitovalo se u iseljenoj i domovinskoj Hrvatskoj, u činjenici da su u 9. gardijskoj bili dragovoljci iz svih krajeva Hrvatske. To domoljublje i taj zanos bili su presudni. Od mladića i djevojaka koji nisu imali gotovo nikakvu vojnu izobrazbu, kroz napornu obuku stasali su u profesionalnu vojsku doraslu svim ratnim zadaćama. Nemjerljiv je doprinos 9. gardijske brigade u obrani i oslobađanju okupiranih dijelova Hrvatske. Zbog svega što sam rekao, zbog svega što su Vukovi učinili u Domovinskom ratu Ministarstvo branitelj im je uvijek na dispoziciji spremno na svaki oblik suradnje, rekao je ministar Tomo Medved. U ime Grada Zagreba svečanosti je nazočio Miro Laco, jedan od časnika koji je sudjelovao u prvim borbama  u obrani Like i Gospića kao pripadnik 118. brigade ZNG i 9. gbr.

back to top

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

Dr. Franje Tuđmana 4, 53000 Gospić
Tel: + 385 53 588 279
Fax: +385 53 572 100
E-mail: info@licko-senjska.hr
web: www.licko-senjska.hr
OIB: 40774389207
IBAN: HR5123400091800009008

LINKOVI

KONTAKT

DOKUMENTI