Menu

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA NADOMAK REALIZACIJE VELIKOG PROJEKTA PLINOFIKACIJE

Svečano potpisivanja Ugovora o koncesiji za izgradnju plinskog distribucijskog sustava i distribuciju plina na dijelu Ličko-senjske županije, Grad Gospić i Grad Otočac, označilo je novu etapu modernizacije i buduće distribucije ovog ekološkog energenta. Ugovor projekta u vrijednosti 65 milijuna kuna potpisao je župan ličko-senjski dr. Darko Milinović s direktorom koncesionara EVN Croatia Plin d.o.o. Peterom Zarubom i Vladom Mandićem, članom Upravnog odbora ove tvrtke.

Govoreći o važnosti ovoga projekta za cijelu županiju župan Milinović iznio je nekoliko krucijalnih podataka koji najbolje oslikavaju važnost ovog projekta.

„Investitor je izračunao da bi se u narednih pet godina na plin priključilo oko 30 posto stambenih zgrada i 90 posto gospodarskih subjekata s područja Ličko-senjske županije. To će označiti i puno manje troškove i uštede na energentima svakog domaćinstva, posebno u potrošnji el. struje koja će od sadašnjih tisuću kuna mjesečno, imati potrošnju od oko 300 kuna. Gospodarski subjekti koji troše mjesečno oko 80-90 tisuća kuna na ime potrošnje el. energije, uskoro će plaćati oko 25 tisuća. To su ogromne uštede koje govore o isplativosti ugradnje plina. Za čak 60 posto će biti manja emisija ugljičnog dioksida u atmosferu. Ovaj način grijanja je također puno jeftiniji od ogrjevnog drveta. Sada krećemo s plinofikacijom Gospića i Otočca, što znači da ćemo u skoroj budućnosti nastaviti s širenjem ovoga projekta i u drugim sredinama. Sve ovo samo je nastavak naših planova i koncepcije da Ličko-senjska županije ostane „zelena eko-oaza“, zaključio je župan Milinović.

Vlado Mandić, član Upravnog odbora EVN Croatia plin, ustvrdio je kako nije bilo lako pronaći investitore jer je u pitanju dugoročni, ali strateški vrlo važan projekt. Zato je bilo važno privući investicije koje bi se implementirale u cijelu strategiju razvoja ovog dijela Hrvatske.

Početak radova na distribucijskim sustavima Gospić i Otočac očekuju se početkom naredne godine, kada će se moći zaposliti plinoinstalateri s ovog područja, bez obzira na radno iskustvo. Ugovor o koncesiji odnosi se na razdoblje od 50 godina.

back to top

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

Dr. Franje Tuđmana 4, 53000 Gospić
Tel: + 385 53 588 279
Fax: +385 53 572 100
E-mail: info@licko-senjska.hr
web: www.licko-senjska.hr
OIB: 40774389207
IBAN: HR5123400091800009008

LINKOVI

KONTAKT

DOKUMENTI