Menu

Isplata prvog dijela izravne potpore za 2016.

Zagreb/Gospić- Od danas pa do konca veljače će na račune gotovo 100 tisuća poljoprivrednih gospodarstava biti uplaćeno oko 1,4  milijarde kuna izravnih plaćanja. Samo u studenom prošle godine poljoprivrednicima je isplaćeno 806 milijuna kuna predujma izravne potpore za prošlu godinu. Izravna plaćanja dodjeljuju se samo aktivnim poljoprivrednicima koji imaju najmanje 1 hektar poljoprivrednog zemljišta i koji se u obavljanju poljoprivredne djelatnosti pridržavaju postupaka kojima se štiti okoliš, zdravlje ljudi, životinja i bilja.

Izravna plaćanja se sastoje od:

A) Potpora po površini (proizvodno-nevezana; po hektaru bez obzira na vrstu kulture):

Osnovno plaćanje (prema pojedinačnim pravima na plaćanja)

Zeleno plaćanje (za provođenje „zelenih“ praksi)

Preraspodijeljeno plaćanje (za prvih 20 hektara)

Plaćanje za mlade poljoprivrednike (za prvih 50 hektara)

M18 - dopuna nacionalnog dijela za Osnovno plaćanje

B) Proizvodno-vezana potpora:

Stočarstvo (krave u proizvodnji mlijeka, tov goveda, krave dojilje, ovce i koze)

Biljna proizvodnja (voće, povrće, šećerna repa, krmni proteinski usjevi).

U drugom dijelu isplate, koja će uslijediti u mjesecu travnju poljoprivrednicima će biti isplaćeno 1,2 milijarde kuna za izravnu potporu te IAKS mjere ruralnog razvoja: Mjera 10 – poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene, Mjera 11 –ekološki uzgoj i  Mjera 13 – plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima . Isto tako, poljoprivrednicima će krajem godine biti isplaćen i predujam za proizvodnu 2017. godinu u iznosu od 922 milijuna kuna.  Prije isplate provest će se prijeboj potpora s eventualnim poreznim dugom, ali samo na iznosima koji se financiraju iz proračuna RH. Poljoprivrednici koji su prijavili zaštićene račune pored redovnih, dobit će iznos potpore do 50.000 kn na zaštićeni račun, a ostali iznos potpore na redovni račun. Ove godine po prvi put poljoprivrednicima će biti na raspolaganju i  informativni  izračun, po kojem će moći vidjeti koliko ih izravnih plaćanja očekuje u 2017., a bit će dostupan putem AGRONET-a nakon odobrenja svake pojedine potpore (dakle, od danas je vidljiv izračun  potpore samo za krmače i duhan).

Poljoprivrednicima koji nisu u mogućnosti sami pogledati izračun u AGRONET-u, na raspolaganju su djelatnici regionalnih ureda  Agencije za plaćanja u svim županijama: http://www.apprrr.hr/kontakt-441.aspx preko kojih se može se zatražiti informativni izračun osobno ili putem telefona uz predočenje matičnog identifikacijskog broja poljoprivrednog gospodarstva (MIBPG). Isto tako, u AGRONET-u se nalazi i izračun prava na plaćanja za svakog poljoprivrednika do 2019. godine. (www.apprrr.hr)

Min.polj./M. S.

back to top

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

Dr. Franje Tuđmana 4, 53000 Gospić
Tel: + 385 53 588 279
Fax: +385 53 572 100
E-mail: info@licko-senjska.hr
web: www.licko-senjska.hr
OIB: 40774389207
IBAN: HR5123400091800009008

LINKOVI

KONTAKT

DOKUMENTI