Menu

Jesen u Lici

Katalog izlagača na manifestaciji Jesen u Lici 2021.

 Održana 18. izložba „Jesen u Lici“

U Gospiću, na Trgu Stjepana Radića 30. rujna, 01. i 02. listopada 2016. godine pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović održana je 18. po redu izložbeno – prodajna i tradicijska  manifestacija  „Jesen u Lici“.  Izložba je okupila 270 izlagača ne samo iz Ličko – senjske županije već i iz gotovo svih hrvatskih županija kao i izlagače iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Vojvodine koji su na ukupno 5 000 m2 unutarnjeg i vanjskog izlagačkog prostora posjetiteljima predstavili svoje proizvode, tradiciju i običaje.

„Jesen u Lici“ je najveća manifestacija ovakve prirode u Ličko – senjskoj županiji i svojim sadržajem potvrđuje status najistaknutijeg primjera poticanja razvoja autohtone proizvodnje na ruralnom prostoru Hrvatske, te ima značajnu ulogu u poticanju razvoja turizma na ovom turistički najatraktivnijem kontinentalnom prostoru. Već godinama Izložba ima poseban značaj u promociji gospodarskih i turističkih potencijala regije, prezentaciji starih zanata i obrta, autohtone proizvodnje, gastronomije i ekologije te njegovanju tradicije i folklora. I ove godine izložbu je posjetilo preko 30.000 posjetitelja iz cijele Hrvatske.

U nazočnosti brojnih uzvanika i visokih dužnosnika Izložbu je otvorio Milan Kolić, ličko-senjski župan i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Riječi dobrodošlice svim izlagačima i posjetiteljima Izložbe uputili su i saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine mr. Darko Milinović i gradonačelnik Petar Krmpotić u ime Grada Gospića, domaćina manifestacije.

Svečanosti otvorenja Izložbe prisustvovali su i članovi Diplomatsko – gospodarskog kluba, odnosno predstavnici 19 stranih veleposlanstava akreditiranih u Republici Hrvatskoj specijaliziranih za gospodarsko – diplomatske poslove. Uoči otvorenja Izložbe za diplomate je priređen okrugli stol u Županiji na kojem su prezentirani potencijali za razvoj Ličko – senjske županije. Tijekom cjelodnevne posjete Županiji i Gradu Gospiću diplomati su posjetili tvrtke Calcit Lika d.o.o., Lika Svjetlo d.o.o. i Tušak d.o.o. u Poslovnoj zoni Smiljansko polje te obišli  Memorijalni centar „Nikola Tesla“ u Smiljanu.

Organizatori manifestacije, Ličko – senjska županija i Razvojna agencija Ličko – senjske županije – LIRA te Grad Gospić kao suorganizator i ove godine pripremili su bogat i raznovrstan kulturni, zabavni, edukativni i stručni program koji se odvijao kroz sva tri dana Izložbe u suradnji s brojnim kulturno – umjetničkim društvima, udrugama, institucijama i ustanovama. Uslijedila su tri dana sjajnih događanja, tri dana vrhunske sajamske manifestacije u kojoj se našlo za svakog ponešto.  U trodnevnom programu Izložbe nastupilo je 17 kulturno – umjetničkih društava i skupina iz Županije i drugih krajeva Hrvatske koji su izvedbama pjesama i plesova prikazali kulturno bogatstvo kraja iz kojeg dolaze i oduševili posjetitelje i sudionike Izložbe. U sklopu Izložbe organizirana su i večernja događanja – 30. rujna, u petak navečer održan je zabavni program izbora miss Ličko – senjske županije za miss Hrvatske u sklopu kojeg su  dodijeljene nagrade najuspješnijim izlagačima na izložbi „Jesen u Lici“  i nagrade TZ Grada Gospića – Zeleni cvijet i nagrada najljepše fotografije Grada  Gospića uz bogat glazbeni program i modnu reviju butika „Etno Mara“.  U subotu navečer, 01. listopada održana je promocija knjige ds.sc. Josipa Fajdića: „Požeški zapisi – osvrti, kritike i eseji“ i Izložba nagrađenih fotografija foto natječaja Hrvatske zajednice županija „Volim svoju županiju“ u Gradskoj knjižnici Gospić.

Turistička zajednica Grada Gospića u suradnji s ugostiteljima s područja Grada organizirala je Tjedan šljiva, gljiva i krumpira  pod geslom „Odlično je, iz Like je!“ koji se održavao u vremenu od 26. rujna do 02. listopada za vrijeme kojeg su ugostiteljski objekti nudili menije koji su sadržavali jela pripremljena od navedenih namjernica po promotivnim cijena.

Nekoliko godina unazad, dio Jeseni u Lici je i izložba ličke pramenke koja se odvija u organizaciji Udruge uzgajivača ovaca Lika – Gospić, HPA  i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, a ove godine upriličena je i izložba autohtonog ličkog goveda – ličke buše, na kojoj su se predstavili najuspješniji uzgajivači sa svojim najboljim grlima. Posjetitelji su imali priliku vidjeti 10 stada ovce pramenke između kojih je najboljim proglašeno stado Katice Obućina iz Perušića. Najboljeg ovna ima je Franjo Ramljak iz Korenice, dok je šampionom izložbe proglašen ovan uzgajivača Ante Starčevića. Među 19 izloženih grla ličke buše u kategoriji junice buše odabrano je najbolje grlo vlasnika Marka Starčevića, najbolja krava buša vlasnika Mile Starčevića iz Donjih Pazarišta  i najbolji bik vlasnika Marka Živkovića iz Smiljana.

Osim toga, na Izložbi je po prvi put organiziran Kup mladih uzgajivača goveda s područja Like na kojemu se predstavilo 14 mladih uzgajivača različitih pasmina goveda u dobi od 6 do 16 godina koji su ponosno prodefilirali sa svojim mladim grlom ispred mnogobrojne publike.  

U prigodi održavanja izložbe „Jesen u Lici“i ove godine provedeno ocjenjivanje autohtonih proizvoda ličkog kraja, meda, sira i ličke voćne rakije. Proglašenje rezultata ocjenjivanja proizvoda i uručivanje nagrada održano je 01. listopada, u subotu kada su sudionicima izložbe uručene diplome i nagrade za osvojene medalje.

Podjela nagrada najuspješnijim izlagačima na 18. izložbi „Jesen u Lici“ upriličena je na svečanosti koja je održana 30. rujna, u petak navečer u Kinu Korzo u Gospiću. Tako su, prema ocjenama Povjerenstva za ocjenjivanje dodijeljene nagrade izlagačima u kategorijama:

ZA NASTUP PROIZVOĐAČA:
I. nagrada – OPG Katičić, Topolo (Dubrovnik)
II. nagrada – Kućna radinost Šporčić, Otočac
III. nagrada – OPG Žarak, Perušić

ZA ETNO PREZENTACIJU:
I. nagrada – OŠ Anž Frankopan, Kosinj i Učenička zadruga „Ričina“ – Pazarište, Klanac              

II. nagrada – Mjesni odbor Pazarište
III. nagrada – Velebitska udruga Kuterevo

ZA NAJBOLJI NASTUP GOSTUJUĆEG IZLAGAČA:
I. nagrada – MARGARITA D.O.O. Dubrovnik (Ohridski biseri)
II. nagrada – Obrt Mrki, vl. Miran Pelivan, Trogir (Pršut)
III. nagrada – OPG Matak Davor, Ražanac (Razni prehrambeni proizvodi)

Uz srdačnu dobrodošlicu, pjesme i plesove kulturno - umjetničkih društava i prezentaciju tradicijskih obilježja naših ognjišta uklopljenu u prepoznatljivi identitet Like te brojnu ponudu autohtonih poljoprivrednih, prehrambenih, uporabnih i ukrasnih proizvoda iznimno visoke kvalitete predstavili smo našu Županiju i njene vrijedne ljude na najbolji mogući način.  Vjerujemo da smo kroz ova tri dana manifestacije ostavili snažan dojam na Vas, posjetitelje ovogodišnje izložbe „Jesen u Lici“ i da će to biti dovoljan razlog da nam se pridružite i narednih godina.

Na kraju, zahvaljujemo svim suradnicima i učesnicima u programu 18. izložbe „Jesen u Lici“ na sudjelovanju u njenoj realizaciji i uspješnoj provedbi svih događanja priređenih u povodu održavanja ove manifestacije. Najveću zahvalu upućujemo našim izlagačima koji su i ove godine pokazali veliki interes za sudjelovanje na Izložbi i svojim trudom i zalaganjem pridonijeli gospodarskoj i turističkoj promociji ličkog kraja.

I – kako kaže narodna pjesma:

„Lici ja se divim, kroz pjesmu je veličam

jer blagoslov je ona božji, naroda mog hrvatskog.“

 

Fotografije sa ovogodišnje izložbe „Jesen u Lici“ možete pogledati na linku http://www.lsz-lira.hr/vijest/jesen-u-lici-2016-slike

Rezultati ocjenjivanja sira, meda  i voćnih rakija – pdf

 

LETAK - Jesen u Lici 2016. pdf-icon.png (128×128) 

 

PROGRAM DOGAĐANJA

 

 

 

30. rujna 2016. godine (petak)

 

10.00   Početak prvog dana Izložbe Jesen u Lici

10.00  Prijam Diplomatsko-gospodarskog kluba u posjeti Ličko-senjskoj županiji

           Okrugli stol: Potencijali za razvoj Ličko-senjske županije

           (Kabinet župana Ličko-senjske županije, Ul. dr. Franje Tuđmana 4, Gospić/          

10.00  Nastup Puhačkog orkestra Grada Gospića i mažoretkinja Grada Gospića

            /Trg Stjepana Radića/

11.00   Svečano otvaranje Izložbe Jesen u Lici

           /Glavni šator/

11.30  Nastup FS Degenija OŠ Dr. Jure Turića, Gospić

           /Glavni šator/

13.00   Otvorenje biste Bogoljubu Kosoviću u povodu 170 godina Hrvatskog

šumarskog društva i otvorenje Izložbe Hrvatskih  Šuma „Šuma okom šumara“

/ Upravna zgrada Hrvatskih šuma u Gospiću, Budačka  23 i izložbeni prostor

Hrvatskih šuma /

16.30   Nastup KUD-a „Široka Kula“

           /Glavni šator/

19.00   Zatvaranje prvog dana Izložbe

20.30   Izbor miss Ličko-senjske županije za miss Hrvatske idodjela nagrada

            najuspješnijim izlagačima na izložbi Jesen u Lici, dodjela nagrada TZ Grada Gospića

            – Zeleni cvijet, dodjela nagrada Najljepše fotografije Grada Gospića, modna revija

           „Etno Mara“- glazbeni gost - tamburaški sastav „Satir“

/Kino Korzo, Gospić/

 

1. listopada 2016. godine (subota)

 

10.00    Početak drugog dana Izložbe

10.00  Izložba Hrvatskih šuma   „Šuma okom šumara“

 /izložbeni prostor Hrvatskih šuma /

10.00    Otvorenje 7. Izložbe ovaca Ličko-senjske županije i

            1. Izložbe buša Ličko-senjske županije

Organizatori: Hrvatska poljoprivredna agencija,

Udruga uzgajivača ovaca Lika – Gospić i

Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza

            /parkiralište HAK-a Gospić, Ulica popa Marka Mesića/

10.15    Kup mladih uzgajivača goveda s područja Like

            /parkiralište HAK-a Gospić, Ulica popa Marka Mesića/

10.45    Predvođenje i ocjenjivanje izložbenih grla Ličke pramenke i buše

            /parkiralište HAK-a Gospić, Ulica popa Marka Mesića/

11.00    Nastup FA „ Dr. Ante Starčević“ Gospić

 /glavni šator/

12.00    Proglašenje najbolje ocjenjenih grla na 7. izložbi ovaca Ličko-senjske županije

i 1. Izložbi buša Ličko-senjske županije

            /parkiralište HAK-a Gospić, Ulica popa Marka Mesića/

12.15    Nastup KUD-a Perušić

 /glavni šator/

12.45    Nastup FS „Velebit“ Donje Pazarište

 /glavni šator/

13.15    Rezultati  14. ocjenjivanja meda i uručivanje nagrada

            Rezultati  10. ocjenjivanja sira i uručivanje nagrada

            Rezultati    8. ocjenjivanja rakije i uručivanje nagrada

 /glavni šator/

13.45 Nastup HKUD-a „Lika“ Lički Osik

14.30    Nastup KUD-a „Carza“ Poličnik

15.30    Nastup KUD-a  SKD „Prosvjeta“ pododbor Udbina

16.00    Nastup KUD-a  Ansambla „Prijatelji sa Une“

17:00   Nastup KUU „Dubašnica“ Malinska

19.00    Zatvaranje drugog dana Izložbe

19.30    Svečano večernje događanje – promocija knjige dr. sc. Josipa Fajdića:“Požeški zapisi-

            osvrti, kritike i eseji i Izložba nagrađenih fotografija  foto natječaja Hrvatske zajednice

            županija „Volim svoju županiju“

 /Gradska knjižnica Gospić/

2. listopada 2016. godine (nedjelja)

 

10.00    Početak trećeg dana Izložbe

10.00  Izložba Hrvatskih šuma   „Šuma okom šumara“

 / izložbeni prostor Hrvatskih šuma /

10.30    Nastup KUD-a „Dangubice“ Kuterevo

 /glavni šator/

11.15   Nastup FS Đerđef Cazin

 /glavni šator/

12:00   Nastup  KUD-a  „Podgorac“ Starigrad Paklenica

12:45    Nastup Mješovitog pjevačkog zbora „Prečko 50+“, Zagreb

 /glavni šator/

13:15   Nastup FS Đerđef Cazin

 /glavni šator/

14:15   Nastup Lička izvorna skupina „Plješivica“ Zagreb

 /glavni šator/

15.30    Dodjela priznanja izlagačima

19.00    Zatvaranje Izložbe

OSTALA DOGAĐANJA:

 

26.09. – 02.10. „TJEDAN ŠLJIVA, GLJIVA I KRUMPIRAODLIČNO JE, IZ LIKE JE!

/organizator TZ Grada Gospića u suradnji s ugostiteljima s područja Grada Gospića/

 

DEMONSTRCIJE: pečenje rakije, izrada uporabnih proizvoda od gline, tokarenje,  izrada suvenira od drveta

MOGUĆNOST IZLETA :  

 

MC Nikola Tesla - Smiljan,

Pećinski Park Grabovača – Perušić

Rizvan City, Rizvanuša

 

Jesen2016plakatPrijavnica za izlagače

 

 

ARHIVA

 

- Jesen u Lici 2014.

- Jesen u Lici 2015.

 

 

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

Dr. Franje Tuđmana 4, 53000 Gospić
Tel: + 385 53 588 279
Fax: +385 53 572 100
E-mail: info@licko-senjska.hr
web: www.licko-senjska.hr
OIB: 40774389207
IBAN: HR5123400091800009008

LINKOVI

KONTAKT