Izvješće o radu župana i investicijiskim ulaganjima na području Ličko-Senjske županije

Srca Isusova u Gospiću, Crkva hrvatskih mučenika u Udbini, Svetište Majke Božje od Krasna, Katedrala u Senju, Kapucinski samostan u Karlobagu samo su dio bogate sakralne baštine. Nedaleko Gospića, Veliki Žitnik, upravo je mjesto odnosno rodni kraj velikog hrvatskog povjesničara, Oca domovine dr. Ante Starčevića na čiji dan rođenja, 23. svibnja se obilježava Dan Ličkosenjske županije, dok se samo nekoliko kilometara dalje nalazi mjesto Smiljan u kojemu je izgrađen Memorijalni centar Nikola Tesla u sklopu kojega je i kuća u kojoj je ovaj svjetski genije rođen i živio. Tradicionalno se održava manifestacija Jesen u Lici kojoj je cilj prezentirati posebnost i bogatstvo ličkoga kraja kao središnjeg brdsko-planinskog prostora u Republici Hrvatskoj te promovirati kvalitetu i raznolikost izvornih i tradicionalnih proizvoda. Manifestacija kroz spoj tradicije, kulture i autentične gastronomije iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja te pridonosi umjetničkom doživljaju Like kao destinacije bogate i diversificirane turističke i gospodarske ponude. Svakako je bitno spomenuti i ne manje bitne manifestacije diljem Ličko-senjske županije od Izložbe paške ovce i paškog sira, Dana ličkog krumpira u Lovincu, Eko etno Gacka, a u cilju podizanja kvalitete turističke ponude održavaju se i druge manifestacije poput, Ljetnog karnevala u Senju, Plitvičkog maratona, Highlander, biciklističke utrke CRO Race i mnogi drugi sadržaji koji imaju širok spektar zanimljivosti. Kad je riječ o gastronomiji u Ličko-senjskoj županiji naglasak je na autohtonoj gastronomiji, tako se mogu kušati jela poput ličke janjetine, ličkog škripavaca, ličkog krumpir, paške janjetine, paškog sira, ličke šljivovice, jela od buše, med s ličkih pašnjaka, slatke proizvode od domaćeg voća od kojih neki nose oznake izvornosti i oznake zemljopisnog porijekla, a sve kako bi se istaknula iznimna kvaliteta odabranih proizvoda te se kao takvi zaštitili, razvijen je i cjeloviti regionalni sustav kvalitete hrane, pića i suvenira pod nazivom Lika Quality. Veliki doprinos u osnaživanju gastronomske ponude imaju i domaća obiteljska poljoprivredna gospodarstva u kojima vrijedni ljudi svojim zalaganjem prate najnovije trendove na karti Hrvatske, proizvodeći hranu na specifičnom brdsko planinskom i krškom području. Uz veliki broj hotela na području cijele županije, nalaze se i brojni privatni iznajmljivači u čijim objektima domaćini vode izuzetnu brigu o svojim gostima pružajući im maksimalan doživljaj destinacije. Kristalno čisto more, atraktivne plaže i mediteranski duh priobalnog i otočnog dijela, svako ljeto privlače brojne goste, dok se s druge strane kontinentalni dio uzdiže kao destinacija održivog turizma. Ličko-senjska županija postepeno zauzima mjesto poželjne destinacije za posjet tijekom cijele godine, te uz razvoj turizma kao vrlo važne grane razvoja gospodarstva, nastojimo ju pozicionirati kao destinaciju koja je održiva i poželjna, na ponos svih njezinih stanovnika.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjc2NzM=