Projekt GUSTI

Projekt GUSTI

Studijsko Putovanje "Lands of Fasano"

(26. veljače – 1. ožujka 2025.)

 Uzbudljivo studijsko putovanje "Lands of Fasano" organizirano je u sklopu projekta GUSTI - Gastro UpScaled Tourist Itinerary in rural regions of Croatia and Italy , s ciljem istraživanja održivog gastro-turizma i razmjene znanja o najboljim praksama u turizmu i gastronomiji. Tijekom četiri dana, sudionici iz regija partnera na projektu imali su priliku uroniti u bogatu baštinu Apulije, posjetiti drevne arheološke lokalitete, sudjelovati u kulinarskim radionicama i uživati u vrhunskoj eno-gastronomskoj ponudi.

 Putovanje je izravno doprinijelo ostvarivanju projektnih ciljeva,  rezultata i isporučevina, posebno D.2.2.1 Organizacija studijskih posjeta, omogućujući razmjenu iskustava i inovativnih pristupa održivom turizmu. Projekt GUSTI stavlja kulinarska iskustva u središte održivog razvoja, koristeći ih kao alat za smanjenje otpada od hrane, unapređenje poljoprivrednih praksi te promociju lokalne i organske hrane. Ovakve inicijative ne samo da pridonose ekonomskom rastu, već i jačaju socijalnu uključenost, pokazujući kako gastronomija može biti pokretač pozitivnih promjena u lokalnim zajednicama.

Projekt GUSTI

Prvi dan – 26. veljače

Studijsko putovanje započelo je okupljanjem sudionika na Piazza Ciaia, ispred gradske vijećnice Fasana, odakle su krenuli prema transfer autobusu. Prva avantura uključivala je vožnju Twizy električnim vozilima kroz Park Obalnih Dina, pružajući jedinstveno iskustvo istraživanja ovog zaštićenog područja na ekološki prihvatljiv način.

Prva postaja bila je La Casa del Mare u lokalitetu Pilone (Ostuni), gdje su sudionici imali priliku upoznati se s konceptom organske akvakulture Fiume Morelli.

Put je zatim nastavljen Bijelom cestom, prolazeći pored monumentalnih maslina, od kojih su neke starije i više od 1.000 godina, te dolaskom do Dolmena Montalbano, drevne megalitske strukture koja svjedoči o dugoj i bogatoj povijesti ovog kraja.

Za ručak je organiziran posjet Masseria Eccellenza, gdje su sudionici sudjelovali u radionici izrade svježe mozzarelle i uživali u laganom ručku s domaćim delicijama naglašavajući važnost tradicionalne gastronomske baštine.

Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI

Poslijepodnevni dio programa održan je u Masseria Pezze d'Aglio, gdje je organiziran tečaj degustacije ekstra djevičanskog maslinovog ulja u autentičnom podzemnom mlinu. Nakon toga, sudionici su imali priliku razgledati moderni pogon za proizvodnju i punjenje ulja, upoznavajući se s cijelim procesom prerade ove dragocjene namirnice.

Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI

Drugi dan – 27. veljače

Drugi dan studijskog putovanja započeo je posjetom Azienda Agricola Lapietra u Monopoliju, poljoprivrednom imanju poznatom po inovativnim metodama uzgoja rajčice u hidroponskom sustavu. Posebnu pažnju privukla je njihova proizvodnja rajčica bez nikla, što predstavlja značajan iskorak u zdravoj prehrani i prilagođavanju potrebama potrošača s prehrambenim intolerancijama.

Sljedeća postaja bila je Ortofrutticola Egnatia, gdje su sudionici imali priliku upoznati se s cjelokupnim procesom uzgoja, pakiranja i distribucije svježeg povrća, ključnim za osiguravanje kvalitete i održivosti u prehrambenom lancu.

Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI

Poslijepodne je bilo rezervirano za BTM – Business Tourism Management Event u Bariju, gdje smo sudjelovali na susretu s Alfredom de Liguorijem, marketing menadžerom PUGLIAPROMOZIONE, Regionalne turističke agencije Apulije. Ovaj segment omogućio je pripremu za Okrugli stol gastro-diplomata.

Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI

Treći dan – 28. veljače

Treći dan studijskog putovanja bio je posvećen istraživanju arheološke baštine Egnazije, jednog od najznačajnijih rimskih i pretpovijesnih nalazišta u Apuliji.     

Vodič Flo Tanzarella proveo je sudionike kroz Nacionalni muzej Egnazije i Arheološki park, pružajući uvid u bogatu povijest ovog područja. Ovaj posjet pružio je vrijedne uvide u kulturno nasljeđe regije, doprinoseći izradi D.2.2.2 Smjernica o prikupljenom znanju i praksama, koje će služiti kao temelj za daljnju razmjenu iskustava i primjenu dobrih praksi.

Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI

Poslijepodnevni dio programa uključivao je posjet Centro Ortofrutticolo Mediterraneo, gdje su sudionici imali priliku svjedočiti dinamičnom procesu trgovine svježim voćem i povrćem, koji igra ključnu ulogu u lokalnoj ekonomiji.

Slijedio je ručak u Masseria Calderesi, uz radionicu pripreme panzerotta, tradicionalnog apulijskog specijaliteta naglašavajući važnost prijenosa znanja o autohtonoj kuhinji.

Dan je zaključen u Masseria San Lorenzo Resort, gdje je organizirana radionica tradicionalnog plesa i glazbe Apulije. Ova kulturna aktivnost dodatno je obogatila iskustvo sudionika, omogućujući im dublje razumijevanje lokalne tradicije i njezine povezanosti s gastronomijom i turizmom.

Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI

Četvrti dan – 1. ožujka

Posljednji dan studijskog putovanja bio je posvećen istraživanju povijesnog centra Fasana. Sudionici su posjetili Crkvu Vitezova Malteškog reda, Muzej kuće Fasanese i Palazzo Pezzolla, stječući uvid u bogatu kulturnu i povijesnu baštinu ovog područja.

Ova aktivnost pridonijet će Izradi prekograničnog vodiča omogućujući prikupljanje relevantnih informacija za promociju lokalnih znamenitosti u kontekstu održivog turizma. 

Za završetak putovanja organiziran je oproštajni ručak u Trattoria del Portico, gdje su sudionici još jednom uživali u autentičnim specijalitetima Apulije, zaokružujući ovo bogato gastronomsko i kulturno iskustvo. 

Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI

Zaključak

Studijsko putovanje "Lands of Fasano" pružilo je sudionicima jedinstvenu priliku za istraživanje prirodnih ljepota, gastronomske tradicije, kulturne baštine i inovativnih praksi u okviru projekta GUSTI. Kroz niz aktivnosti, uključujući radionice, degustacije i stručna vođenja, putovanje je omogućilo implementaciju ključnih projektnih zadataka, pridonoseći razmjeni znanja i dobrih praksi u održivom gastro-turizmu. Stečena iskustva i prikupljeni podaci poslužit će kao temelj za daljnje aktivnosti i razvoj prekograničnih inicijativa, s ciljem unapređenja turističke ponude u regijama partnera.

Projekt GUSTI Projekt GUSTI

Studijski posjet Pugliji za održivi gastro-turizam

Partnerstvo projekta GUSTI s velikim zadovoljstvom najavljuje nadolazeći prekogranični studijski posjet u sklopu Aktivnosti 2.2: Prijenos znanja i know-how-a o održivom turizmu. Ovo bogato iskustvo održat će se od 26. veljače do 1. ožujka 2025. u slikovitim lokacijama -  Fasano i Bari, u regiji Puglia, Italija.

Glavni cilj studijskog posjeta je jačanje održivog gastro-turizma u Hrvatskoj i Italiji kroz izgradnju kapaciteta dionika i razmjenu vrijednih uvida u prakse održivog turizma. Pod vodstvom i organizacijom projektnog partnera Puglia Culture, uz podršku Općine Fasano i TECNOPOLIS Science & Technology Parka, te u suradnji s cijelom partnerskom mrežom, fokusirat će biti na promociji kulturne i gastronomske baštine te razvoj pristupa upravljanju destinacijama.

Sudionici iz Hrvatske i Italije sudjelovat će u raznovrsnom programu koji uključuje stručne obilaske poljoprivrednih gospodarstava, proizvodnih pogona i živopisnih lokalnih tržnica. Ova iskustva pružit će cjelovit uvid u proizvodnju, distribuciju i promociju tradicionalnih proizvoda.Radionice i degustacije omogućit će sudionicima kušanje lokalnih specijaliteta, s naglaskom na maslinovo ulje, sireve, domaću tjesteninu i druge autohtone delicije, uz istovremeno upoznavanje s procesima njihove pripreme. Osim toga, sudionici će istraživati kulturne i prirodne znamenitosti "Zemlje Fasana", povezujući kulturu, povijest i gastronomiju kroz posjete arheološkim nalazištima, tradicionalnim maslinicima i muzejima.

Jedan od glavnih događaja bit će sudjelovanje na Međunarodnom turističkom sajmu "Buy Puglia", koji će sudionicima pružiti vrijednu priliku za razmjenu znanja s turističkim stručnjacima i predstavljanje projekta GUSTI.

Uz projektne aktivnosti, neformalna druženja omogućit će povezivanje dionika iz različitih sektora, potičući razmjenu iskustava i potencijalno uspostavljanje novih partnerstva.

Ovaj događaj predstavlja jedinstvenu priliku za unapređenje znanja i vještina sudionika u području održivog turizma, digitalizacije i ekoloških standarda. Poseban naglasak bit će stavljen na inovacije u ugostiteljstvu, korištenje digitalnih alata za promociju destinacija, implementaciju zelenih standarda u turizmu te snažnu povezanost autohtonih i kvalitetnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s turističkom ponudom, s ciljem produženja sezone i poboljšanja proizvoda i usluga.

Predstavnici javnog i privatnog sektora te poslovni stručnjaci srdačno su pozvani da se pridruže ovom studijskom putovanju, ne samo kako bi stekli nova znanja, već i kako bi preuzeli određene prakse te na taj način aktivno doprinijeli razvoju održivog gastro-turizma u našoj regiji.

Radujemo se inspirativnom i suradničkom iskustvu!

Ostanite uz nas i pratite više novostio studijskom putovanju i projektu na mrežnoj stranici projekta:https://www.italy-croatia.eu/web/gusti

Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI

Projekt GUSTI zaključio 2024. godinu ključnim sastancima

 

Projekt GUSTI uspješno je završio 2024. godinu ključnim sastancima na kojima se raspravljalo o projektnim aktivnostima, budućim planovima, te se radilo na povećanju vidljivost projekta.

Jedan od ključnih sastanaka se održao u prekrasnoj Padovi (Italija) 14. studenoga, gdje sunositelj projekta, Ličko-senjska županija, i djelatnici LIRA-e, koji pružaju stručnu (tehničku) pomoć u provedbi projekta,iznijeli ključne točke i pregled realiziranih aktivnosti, dok su voditelji radnih paketa podijelili s prisutnima ažuriranja o tekućim i budućimaktivnostima. Teme sastanka uključivale su komunikacijske aktivnosti, financijski pregled, izazove i rješenja te sljedeće korake projekta.

Što se tiče rada Upravnog odbora (SC Meeting), na sastanku održanom 15. studenoga,  usvojeni su Interni plan kvalitete i Pravila poslovanja Upravnog odbora. Raspravljalo se o zahtjevima za izmjene proračuna, planovima nabave te potencijalnim izmjenama na projektu.

Poseban naglasak stavljen je na zajednički angažman svih dionika, a uz radne aktivnosti, organiziran je i studijski obilazak, zajednička večera te sudjelovanje na regionalnom događanju kako bi se dodatno promovirao projekt i osigurala njegova održivost.

Projekt GUSTI predstavljen je 15. studenoga i na sajmu u Padovi tijekom međunarodnog događaja o gospodarskom razvoju kulturnih i kreativnih poduzeća, u organizaciji Regionalne inovativne mreže Venetian Innovation Cluster for Cultural and Environmental Heritage. Tijekom događaja, Ličko-senjska županija, kao vodeći partner, predstavila je aktivnosti i ciljeve projekta, čime je povećana vidljivost projekta unutar akademske i političke sfere, budući da su na događaju sudjelovali predstavnici lokalnih sveučilišta, regije Veneto, međunarodni projekti dvaju konzorcija (BLUE RECHARGE i DIGI-LEARN), kao i šira javnost.

Osim toga, GUSTI tim sudjelovao je u umrežavanju i B2B aktivnostima kako bi stvorio sinergije i potaknuo suradnju s europskim kulturnim i kreativnim poduzećima, međunarodnim i nacionalnim subjektima.

Ovisastanciu 2024. godini dodatno su učvrstili suradnju među partnerima, postavili jasne smjernice za nastavak rada te potvrdili predanost ciljevima projekta usmjerenima na održivi razvoj, valorizaciju kulturne baštine i jačanje regionalne suradnje.

Uz sastanke uživo, partneri su se 19. prosinca okupili i na online sastanku, gdje su zajednički zaključili 2024. godinu osvrtom na ostvarene aktivnosti te postavili temelje za planove i ciljeve u 2025. godini.

Ostanite uz nas i pratite više novostio projektu na mrežnoj stranici projekta:

https://www.italy-croatia.eu/web/gusti

Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI

GUSTI u Padovi - Zajednička suradnja na djelu!

 

S veseljem najavljujemo drugi sastanak partnera uživo u prekrasnoj Padovi, Italija!

Događaj organiziraju Venetian Cluster i Spin Life srl, a dvodnevni program započinje 14. studenog koordinacijskim sastankom projektnih partnera u povijesnoj Camera di Commercio di Padova.

Prvi dan aktivnosti uključuje srdačnu dobrodošlicu, ažuriranja o projektu, komunikacijske aktivnosti i pregled financija, nakon čega slijede rasprave o izazovima, rješenjima i sljedećim koracima. Dan će se zaključiti vođenim obilaskom veličanstvenog Palazzo della Ragione i zajedničkom večerom.

Drugi dan, odnosno 15. studenog nas očekuje sastanak Upravnog odbora (SC Meeting) i međunarodni događaj koji obećava još više prilika za suradnju i razmjenu ideja u sklopu projekta GUSTI!

Pratite nas za više novosti na mrežnoj stranici projekta:

https://www.italy-croatia.eu/web/gusti

Projekt GUSTI Projekt GUSTI

Održan koordinacijski sastanak hrvatskih partnera na projektu GUSTI

Dana 24. i 25. listopada 2024. godine u naselju Rastoke, koje se nalazi u sastavu grada Slunja, održan je koordinacijski sastanak hrvatskih partnera u okviru projekta GUSTI –Gastro UpScaled Tourist Itinerary in rural regions of Croatia and Italy, sufinanciranog iz Programa Interreg VI A Italija-Hrvatska 2021–2027.

Tijekom dvodnevnog sastanka okupili su se ključni hrvatski dionici kako bi unaprijedili koordinaciju i učinkovitost projekta, koji je usmjeren na razvoj turističkih ruta u ruralnim područjima Hrvatske i Italije. Raspravljalo se o ključnim pitanjima, uključujući plan nabave s posebnim naglaskom na poštivanje propisa i transparentnost postupaka sa stajališta hrvatskih partnera, te o projektnom zadatku unutar radnog paketa 1, s jasnom podjelom zadataka i rokova.

Na kraju sastanka definirane su obveze i odgovornosti svih sudionika kako bi se osigurala učinkovita suradnja i postizanje zajedničkih ciljeva. Osim službenog dijela, sudionici su obišli primjere dobre prakse u okolici Slunja, gdje su iz prve ruke imali priliku vidjeti koliko truda i predanosti stoji iza izrade proizvoda i njihove promocije na tržištu.

Kvalitetni lokalni proizvodi ključan su element održivog razvoja ruralnog turizma. Razvijajući ih i uključujući ih u turističke rute, ne samo da se promovira kulturna i gastronomska baština, već se potiče i ekonomski rast lokalne zajednice. Sudjelovanje u takvim rutama omogućuje lokalnim proizvođačima da ojačaju svoju prisutnost na tržištu, doprinesu održivom razvoju turizma i unaprijede prepoznatljivost regije na nacionalnoj i međunarodnoj razini, a upravo je to jedan od ciljeva projekta GUSTI.

Posjetite Mrežna stranica projekta !

https://www.italy-croatia.eu/web/gusti

Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI

Najava koordinacijskog sastanka projekta GUSTI

 

S velikim zadovoljstvom najavljujemo Koordinacijski sastanak hrvatskih projektnih partnera u sklopu projekta GUSTI - Gastro UpScaled Tourist Itinerary in rural regions of Croatia and Italy, sufinanciranog iz Programa Interreg VI A Italija-Hrvatska 2021–2027.

Sastanak će se održati 24. i 25. listopada 2024. u prekrasnom ambijentu naselja Rastoke, u sastavu grada Slunja. Ovaj događaj okuplja ključne dionike s ciljem unapređenja koordinacije i učinkovitosti projekta, koji se fokusira na razvoj turističkih itinerara u ruralnim područjima Hrvatske i Italije.

Tema sastanka bit će definiranje ključnih aspekata plana nabave, uz naglasak na poštivanje pravila i transparentnost postupaka. Također, raspravit će se i projektni zadatak za radni paket 1, s posebnim fokusom na jasnu podjelu zadataka i rokove.

Zaključci dvodnevnog sastanka uključivat će dogovorene obveze i odgovornosti svih sudionika, s ciljem jačanja suradnje i postizanja zajedničkih ciljeva projekta GUSTI.

Veselimo se uspješnoj suradnji i novim zajedničkim koracima prema razvoju održivog turizma!

 

Posjetite Mrežna stranica projekta !

 

https://www.italy-croatia.eu/web/gusti

Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI

Održan online Sastanak partnera i Upravljačkog odbora projekta GUSTI

 

Dana 20.9.2024. godine, održan je online Sastanak partnera i Upravljačkog odbora projekta

"GUSTI -  Gastro UpScaled Tourist Itinerary in rural regions of Croatia and Italy ".

Na navedenom se raspravljalo o važnim temama vezanim za efikasnu i efektivnu provedbu projekta.

Tijekom sastanka prisutni su razgovarali o dosadašnjim izvršenim aktivnostima, diskutirali  o Pravilima o radu Upravljačkog odbora koja će se primjenjivati na svim budućim sastancima, usvojili su Komunikacijsku strategiju koja će olakšati informiranje svih sudionika i omogućiti veću vidljivost projekta te su razgovarali o skorim budućim aktivnostima i sastancima te lokacijama gdje će se održati.

 

Ovakve aktivnosti potvrđuju predanost uspješnoj suradnji i daljnjem razvoju projekta.

Radujemo se sljedećim koracima i mogućnostima koje će proizaći iz ove zajedničke suradnje.

 

Posjetite Mrežna stranica projekta !

https://www.italy-croatia.eu/web/gusti

Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI

Pratite projekt GUSTI na društvenim mrežama!

 

Sa zadovoljstvom vas obavještavamo o kreiranju profila na popularnim društvenim mrežama kako bismo vas lakše informirali o najnovijim vijestima i aktivnostima vezanim za projekt GUSTI. Pratite aktivnosti i novosti projekta na Instagramu, Facebooku i LinkedInu!

Kliknite na linkove ispod i pridružite nam se na društvenim mrežama:

  Facebook (GUSTI): (https://www.facebook.com/people/GUSTI/61561421767788/ )

  Instagram (GUSTI): (https://www.instagram.com/projektgusti/ )

  LinkedIn (GUSTI): (https://www.linkedin.com/company/gusti-project/?viewAsMember=true )

Ostanite u toku s najnovijim objavama, događanjima i uspjesima projekta.

Veselimo se vašoj podršci i interakciji na društvenim mrežama!

Mrežna stranica projekta: https://www.italy-croatia.eu/web/gusti

Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI

Projekt GUSTI okuplja vrhunske stručnjake!

 

U sklopu projekta GUSTI održan je sastanak s renomiranim chefovima Dinom Galvagnom i Borisom Šuljićem, koji su, nakon što su saznali više o samom projektu, odlučili sudjelovati i pružiti svoju podršku te pomoć u provedbi njegovih aktivnosti.

Cilj ove suradnje je podići gastronomiju Ličko-senjske županije na novu razinu te omogućiti svim posjetiteljima i ljubiteljima hrane ne samo uživanje u ljepotama prirode Like, već i kušanje same Like kroz njene autentične, tradicionalne proizvode.

Galvagno i Šuljić, poznati po svojim inovativnim pristupima i autentičnim jelima, pridružit će se timu GUSTI u stvaranju jedinstvenih gastro doživljaja koji spajaju tradicionalnu i modernu kuhinju.

Veselimo se što ćemo zajedno raditi na promociji lokalnih namirnica i bogate kulinarske baštine našeg kraja.

Više o projektu na: https://www.italy-croatia.eu/web/gusti

@projektgusti

#GUSTI #Lika #Gastronomy #DinoGalvagno #BorisŠuljić #LikaSenjCounty #culinaryexperience @dinogalvagnoconsulting @borissuljic #DUNEA @regione_emiliaromagna @teatropubblicopugliese @razvojnaagencijakazup #ZADRANOVA @venetiancluster #spinlifesrl #MRDEUF @visitkarlovaccounty

Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI

Projekt GUSTI – Održan uvodni sastanak u Gospiću

 

Dana 17. i 18. srpnja 2024. godine u Konferencijskoj dvorani Razvojnog centra Ličko-senjske županije, a u organizaciji nositelja projekta Ličko-senjske županije, održao se Uvodni (Kick-off) sastanak projekta GUSTI (ID: ITHR0200403).

Na navedenom događaju se predstavio projekt „GUSTI - Gastro UpScaled Tourist Itinerary in rural regions of Croatia and Italy“ koji se sufinancira iz Programa Interreg VI A Italija-Hrvatska 2021. – 2027.

Projektni cilj je jačanje uloge nematerijalne kulturne baštine jadranskog područja kroz identifikaciju, valorizaciju i promociju gastronomskog turizma te rješavanje pitanja diversifikacije turističkih tokova, jednakog pristupa turističkim destinacijama promicanjem održivih praksi i rješenja.

Ovaj događaj su svojim dolaskom uveličali predstavnici partnera, a to su: Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije - JURRA, Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije - DUNEA, Venecijanski klaster, Regija Emilija-Romagna, Spin Life S.r.l. i Apulijsko javno kazalište – Regionalni konzorcij za umjetnost i kulturu.

Osim projektnih partnera, događaj je uveličao i Župan Ličko-senjske županije, Ernest Petry, koji je svima prisutnima još jednom čestitao na pripremi projekta, te zaželio puno sreće u provedbi i ostvarenju projektnih ciljeva.

Uz župana i projektne partnere, projekt su podržali i ostali sudionici, odnosno predstavnici raznih ustanova s područja Ličko-senjske županije.

Nakon što su uspješno završene sve aktivnosti u Razvojnom centru, projektni partneri su imali priliku prošetati Gospićem i iz prve ruke zaviriti u život ličkog genija Nikole Tesle. Također su uživali u obilasku predivnog Pećinskog parka Grabovača, gdje su se mogli osvježiti i rashladiti od vrućina, te doživjeti jedinstvene ljepote i čari ovog prirodnog blaga.

Ostanite s nama i dalje, čeka nas uzbudljivo razdoblje provedbe projekta!

Vijesti o projektu pratite i na službenoj web stranici: https://www.italy-croatia.eu/web/gusti

Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI Projekt GUSTI

Projekt GUSTI – Najava uvodnog sastanka

Dana 17. srpnja 2024. godine s početkom u 11.00 sati u Konferencijskoj dvorani Razvojnog centra Ličko-senjske županije, a u organizaciji Ličko-senjske županije održat će se Uvodni (Kick-off) sastanak u okviru Interreg projekta GUSTI.

Na sastanku će se predstaviti navedeni projekt  „GUSTI - Gastro UpScaled Tourist Itinerary in rural regions of Croatia and Italy“ koji se sufinancira  iz Programa Interreg VI A Italija-Hrvatska 2021. – 2027., a u kojem je Ličko-senjska županija vodeći partner.

Glavni cilj Projekta je jačanje uloge nematerijalne kulturne baštine jadranskog područja kroz identifikaciju, valorizaciju i promociju gastronomskog turizma te rješavanje pitanja diversifikacije turističkih tokova, jednakog pristupa turističkim destinacijama promicanjem održivih praksi i rješenja.

Nositelj projekta je Ličko-senjska županija, a partneri na projektu su: Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije - JURRA, Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije - DUNEA, Venecijanski klaster, Regija Emilija-Romagna, Spin Life S.r.l., Apulijsko javno kazalište – Regionalni konzorcij za umjetnost i kulturu.

Cilj ovog događanja je sve zainteresirane relevantne sudionike upoznati s ciljevima i očekivanim rezultatima projekta te ih pozvati da nam se pridruže u njegovoj provedbi. Ovo događanje je prilika sudionicima da saznaju što im projekt nudi, a ujedno i da izraze svoje potrebe, očekivanja i ideje.

 

Vijesti o projektu pratite i na službenoj web stranici: https://www.italy-croatia.eu/web/gusti

Projekt GUSTI

Projekt GUSTI – Održan online sastanak

Dana 01.07.2024. je održan prvi online sastanak partnera projekta „GUSTI - Gastro UpScaled Tourist Itinerary in rural regions of Croatia and Italy“, koji se sufinancira  iz Programa Interreg VI A Italija-Hrvatska 2021. – 2027.

Glavni cilj Projekta je jačanje uloge nematerijalne kulturne baštine jadranskog područja kroz identifikaciju, valorizaciju i promociju gastronomskog turizma te rješavanje pitanja diversifikacije turističkih tokova, jednakog pristupa turističkim destinacijama promicanjem održivih praksi i rješenja.

Nositelj projekta je Ličko-senjska županija, a partneri na projektu su: Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije - JURRA, Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije - DUNEA, Venecijanski klaster, Regija Emilija-Romagna, Spin Life S.r.l., Apulijsko javno kazalište – Regionalni konzorcij za umjetnost i kulturu.

Na sastanku su predstavljeni projektni partneri te su dogovoreni daljnji koraci kako bi se osigurala uspješna realizacija projekta.

Radujemo se daljnjoj provedbi projekta i pozivamo sve zainteresirane da prate napredak istog.

Vijesti o projektu pratite i na službenoj web stranici: https://www.italy-croatia.eu/web/gusti

Projekt GUSTI Projekt GUSTI

Projekt GUSTI

Gastro UpScaled Tourist Itinerary in rural regions of Croatia and Italy

 

Početak projekta: 01/04/2024

Završetak projekta: 30/09/2026

Ukupni budžet: 2.624.529,00

8 partnera na projektu - 4 iz Hrvatske, a 4 iz Italije:

  • Vodeći partner: Ličko-senjska županija

Partneri na projektu:

  • Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA
  • Regija Emilia-Romagna
  • Javno kazalište Puglia
  • Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije
  • Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA
  • Venecijanski klaster
  • Spin-off Sveučilišta u Padovi "Spinlife"

 

Pridruženi partneri na projektu su: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Turistička zajednica Karlovačke županije.

 

Vrsta projekta: Standardni projekt

 

O projektu

Projekt GUSTI otkriva svijet održivog gastro-turizma, s ciljem transformacije gastro-turizma kroz smanjenje otpada od hrane, unapređenje poljoprivrednih praksi te promociju lokalne i organske hrane. Projekt kulinarska iskustva stavlja u središte radnje, koristeći ih kao moćan alat za postizanje ciljeva održivog razvoja, poticanje ekonomskog rasta i jačanje socijalne uključenosti.

Cilj projekta je stvoriti raznovrsne turističke tokove, povećati ekološku održivost i unaprijediti konkurentnost sektora gastronomskog turizma. GUSTI će kroz pilot projekte, edukativne radionice i digitalne alate potaknuti prekograničnu suradnju, razviti održive prakse upravljanja destinacijama te promicati kulturnu razmjenu.

Ovaj sveobuhvatan pristup usklađen je s načelima Europskog zelenog plana i strategijom „Od polja do stola“, s naglaskom na kružno gospodarstvo, osiguravajući pravedne i održive koristi te poticanje gospodarskog razvoja u partnerskim regijama.

Projekt se sufinancira iz Programa prekogranične suradnje INTERREG VI-A Italija – Hrvatska 2021. – 2027.

Vijesti o projektu pratite i na službenoj web stranici: https://www.italy-croatia.eu/web/gusti