26. Jesen u Lici: Dodijeljena priznanja za najbolji med, sir i rakiju
Manifestacija Jesen u Lici obilježena je ocjenjivanjem kvalitete meda, sira, mliječnih proizvoda, voćnih rakija, džemova i namaza, gdje su najbolji proizvođači nagrađeni zlatnim odličjima. Ocjenjivanje je proveo Agronomski fakultet Zagreb, a ceremoniju dodjele nagrada vodila je zamjenica župana, Jasna Orešković Brkljačić, ističući važnost promicanja lokalnih poljoprivrednih proizvoda.
U kategoriji meda, zlatna odličja osvojili su Anka Miščević za medun, Mario Rožman za cvjetni med, Marinko Bronzović također za cvjetni med, a Dragan Bukovac i Bruno Devčić za lipov med. Slavko Vuković, Ivica Brozičević i Zlatko Nikšić nagrađeni su za medun, dok je Mijo Marazović istaknut za svoj cvjetni med.
Sirana Kolačević dominirala je u kategoriji sira sa svojim škripavcem i skutom, oboje ocijenjeni kao šampioni kvalitete. OPG Marina Miškulin istaknuo se sa sirnim namazom Lota, a OPG Ivan Lisac također za škripavac. Martin Kolačević i OPG Zorka Čačić dobili su zlato za dimljeni sir, odnosno kuhani sir.
OPG Lykos Dotlić osvojio je zlatna odličja u kategoriji voćnih rakija i likera, s izvanrednim likerima od oraša, drena, maline, dunje i gloga, dok su u kategoriji džemova i voćnih namaza, OPG Šop i OPG Anka Miščević nagrađeni za džem od maline i marelice. OPG Ilija Bogić prepoznat je za voćni namaz od sibirske borovnice, a OPG Milinković za voćni namaz šipak.
Ova manifestacija ne samo da je proslavila izvrsnost lokalnih proizvoda, već je i dodatno potvrdila Ličko-senjsku županiju kao centar vrhunske proizvodnje meda, sira, i drugih poljoprivrednih delicija.