Hrvatske autoceste (HAC) do 30. rujna ove godine planiraju potpisati ugovor o refinanciranju kreditnog zaduženja u iznosu od 1,572 milijarde eura s deset hrvatskih banaka, a također i ugovor o novom kreditu od 600 milijuna eura sa sedam hrvatskih banaka.

Ovaj potez refinanciranja i novog zaduženja osigurat će 1,350 milijardi eura sredstava za dovršetak izuzetno važnih projekata autoceste od Metkovića do Dubrovnika i od Križišća do Žute Lokve. Osim toga, kako navode, dugoročno će se osigurati oko 35 milijuna eura godišnje za redovito investicijsko održavanje autocesta i operativno poslovanje kompanije. Informacije sugeriraju da su pregovori s bankama oko refinanciranja i novog kredita blizu kraja.

Iz Vlade su potvrdili da su odlučni u namjeri da izgrade autocestu do Dubrovnika kroz Hrvatsku te onu od Križišća do Žute Lokve u punom profilu. Budući da se na EU financiranje ovih projekata ne može računati, odlučeno je da se na opisani način prikupe potrebna sredstva. Dio ovog aranžmana uključuje i novi kredit od 600 milijuna eura, koji bi trebao biti sklopljen s izuzetno povoljnom kamatom.

Dovršetkom autoceste do Dubrovnika i one od Križišća do Žute Lokve, autocestovna mreža u Hrvatskoj bit će potpuno izgrađena. Od 2000. godine do danas, HAC je uložio oko 7,5 milijardi eura u izgradnju autocestovne mreže, a do sada je otplaćeno oko 50 posto izgrađenih autocesta.

Na ovom projektu od izuzetnog značaja za Ličko-senjsku županiju, župan Ernest Petry zahvalio je Vladi RH, premijeru Plenkoviću i resornom ministru Butkoviću, ističući stratešku važnost ovog projekta koji će pridonijeti razvoju Ličko-senjske županije i cijele zemlje.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/osigurano-1-35-milijardi-za-dovrsetak-mreze-autocesta-grade-se-dva-kapitalna-projekta-15340887

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Ličko-senjska županija - Kreće izgradnja autoceste od Križišća do Žute Lokve – župan Petry zahvalio Vladi RH, premijeru Plenkoviću te resornom ministru Butkoviću
Ličko-senjska županijaImg-20230529-wa0001
  Novosti - Sve