Sredinom 2023. godine potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, dodijelio je zgradu u vlasništvu Republike Hrvatske na korištenje Ličko-senjskoj županiji u čije ju je ime preuzeo župan Ličko-senjske županije Ernest Petry. 

Kako bi se zgrada privela namjeni, župan Petry naglašava da je u svrhu izrade projektno-tehničke dokumentacije od strane Ministarstva kulture i medija temeljem alokacije na Program zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima odobren iznos od 50.000 eura.

S obzirom na iznimno loše i derutno građevinsko stanje zgrade primarno je izraditi elaborat istraživanja građe i tla zgrade, uslijed čega je danas postavljena građevinska skela kako bi građevinski stručnjaci mogli pristupiti ispitivanjima u cilju izrade elaborata temeljem kojega će biti razvidno na koji način se može pristupiti zaštiti i obnovi iste, tim više jer se radi o zaštićenom kulturnom dobru RH.

Župan Petry ujedno naglašava kako se radi o prvoj odnosno nultoj fazi obnove, nakon čega će uslijediti radovi na zaštiti i uklanjanju postojeće "žbuke" s pročelja zgrade, uz napomenu da su predmetni radovi tek početak iznimno zahtjevnog postupka obnove iste, istaknuvši da će u daljnjoj dobroj suradnji s ministarstvima odnosno s Vladom Republike Hrvatske i ova zgrada biti privedena namjeni, na koji način će se ujedno uljepšati i gradska vizura stroge gradske jezgre Gospića.

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Ličko-senjska županija - Ličko-senjska županija započela s obnavljanjem tzv. zgrade “sindikata” u središtu Gospića
Ličko-senjska županijaImg-20240326-wa0011
Ličko-senjska županijaImg-20240326-wa0012
Ličko-senjska županijaImg-20240326-wa0013
  Novosti - Sve