U vijećnici Grada Gospića pod predsjedanjem Marijana Kustića, održana je 13. po redu sjednica Županijske skupštine Ličko-senjske županije. Za Dnevni red predloženo je 25 točaka. Prije početka rada predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić zamolio je nazočne da minutom šutnje odaju počast preminulom Milanu Koliću, bivšem županu te za dvoje nedavno stradalih pirotehničara. Sjednica Županijske skupštine započela je Aktualnim satom, tijekom kojega su vijećnici postavljali pitanja.

Prva dva pitanja postavio je član skupštine Ante Dabo, a prvo se odnosilo na izvršavanje koncesijskog ugovora na plažu Zrće, dok je drugo pitanje bilo vezano za dogradnju osnovne škole A.G.Matoša u Novalji.

Članu skupštine na prvo pitanje odgovorila je Ana Rukavina Stilinović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, pomorsko dobro i promet Ličko-senjske županije:

- „Zaključak je da je stručno povjerenstvo za koncesije na plažama vezano za tu lokaciju zaključilo da će se od koncesionara tražiti da se izradi geodetska izmjera svih objekata izgrađenih na plaži i da se o tome nadležnom povjerenstvu dostavi izvješće. Rok koji je povjerenstvo utvrdilo je 1. travnja 2023. god., a taj rok još nije istekao“.

Na drugo pitanje člana skupštine Dabe odgovorila je zamjenica ličko–senjskog župana Jasna Orešković Brkljačić naglasivši kako je cilj dogradnja škole za rad u jednoj smjeni, a predviđena vrijednost projekta je približno 4 milijuna eura. Projekt je gotov i čeka se suglasnost resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U nastavku Aktualnog sata član skupštine Danijel Tušak čestitao je svima koji su pomogli da se u OB Gospić prošloga tjedna otvori „Senzorna soba“ te je postavio pitanja vezana za temu zdravstva i projekt LIKA. U prvom pitanju ga zanima planira li se neki novi projekt za djecu s posebnim potrebama osim realizirane „Senzorne sobe“. Odgovorio mu je župan Petry te se zahvalio Danijelu Tušaku na čiju je inicijativu i pokrenut cijeli postupak oko otvaranja i opremanja „Senzorne sobe“ u Gospiću.

- Ponosan sam što se nalazimo među šest županija s ovakvim sadržajem. Mi kroz proračunska sredstva maksimalno subvencioniramo rad dviju Udruga koje okupljaju roditelje čija djeca imaju problema s razvojem. Kako sam doznao, tu sobu može koristiti 60-ak djece, potrebe su veće i mi s ovim projektom svakako ne mislimo stati, odgovorio je župan Petry.

Što se tiče programa LIKA, Petry je rekao da je zatražen sastanak u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, obavljeni su razgovori, te se očekuje da preliminarno za ovaj projekt biti osigurano cca 4 milijuna eura, a točan iznos istog će se definirati tijekom ovog mjeseca ili početkom travnja.

Svoje pitanje na Aktualnom satu županu je postavio i član skupštine Ivica Radošević, kojeg zanima modernizacija zatvorskog sustava kroz izgradnju kaznionice u Gospiću. Župan Petry pojasnio je članu skupštine kako je trenutno u gospićkom zatvoru nešto više od 100 zatvorenika, a kroz projekt izgradnje nove kaznionice na području Gospića stvorili bi se uvjeti za izmještanje zatvorskog sustava iz središta grada Gospića uz mogućnost otvaranja cca 250 novih radnih mjesta, te preduvjeti za ponovno ustrojavanje Županijskog suda na području Ličko- senjske županije. U ovom trenutku friziran je završni dokument odnosno Sporazum kojega bi potpisao resorni ministar, gradonačelnik Gospića i župan.

Vezano za županijska ulaganja u luke odnosno lučke uprave na području županije, pitanje je postavio član skupštine Tomislav Biondić, a u odgovoru župana Petryja doznalo se kako su osigurana dodatna sredstva za investicijska ulaganje u luke Senj, Karlobag i Novalju u iznosu od 1,9 milijuna eura, ne računajući sva dosadašnja ulaganja.

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Ličko-senjska županija - Održana XIII. Županijska skupština Ličko-senjske županije
Ličko-senjska županijaImg-20230321-wa0001
Ličko-senjska županijaImg-20230321-wa0002
Ličko-senjska županijaImg-20230321-wa0003
Ličko-senjska županijaImg-20230321-wa0005
Ličko-senjska županijaImg-20230321-wa0004
Ličko-senjska županijaImg-20230321-wa0007
Ličko-senjska županijaImg-20230321-wa0006
Ličko-senjska županijaImg-20230321-wa0009
Ličko-senjska županijaImg-20230321-wa0008
Ličko-senjska županijaImg-20230321-wa0011
Ličko-senjska županijaImg-20230321-wa0010
Ličko-senjska županijaImg-20230321-wa0012
  Novosti - Sve