U Kulturno-informativnom centru u Gospiću otvorena je proljetna škola robotike, prva u seriji edukativnih radionica za djecu od drugog do osmog razreda osnovnih škola Ličko-senjske županije. Ovaj događaj dio je šireg projekta Jadranskog regionalnog znanstvenog centra, koji provodi Ličko-senjska zajedno sa Splitskom županijom i deset ostalih partnera. Radionice su namijenjene promicanju znanosti i tehnologije među mladima te osnaživanju njihovih kapaciteta za inovacije i kreativnost u digitalno doba.

Na otvorenju škole uz župana Petryja prisustvovali su pročelnica Upravnog odjela za regionalni razvoj i fondove EU Zrinka Mraović, Toni Jagnjić, Voditelj Centra izvrsnosti Novih Tehnologija i Informatike i Nela Beronja, stručnjakinja u području robotike i mentorica u Centru izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije.

Župan Ličko-senjske županije Ernest Petry istaknuo je važnost suradnje s partnerima i ulaganja u obrazovanje kao ključne faktore uspjeha projekta. Župan je rekao da je projekt, kojim se nastoji prilagoditi obrazovni sustav novom informacijskom i industrijskom razdoblju, uspješno realiziran zahvaljujući suradnji Ličko-senjske i Splitsko-dalmatinske županije, uz podršku Ministarstva regionalnog razvoja, Europske unije i Kraljevine Norveške. Uz financijsku podršku od 1,2 milijuna eura, projekt je omogućio opremanje modernog edukacijskog prostora od 350 kvadratnih metara.

Cilj projekta je modernizacija obrazovnog sustava kroz digitalizaciju i zelenu tranziciju, s posebnim naglaskom na razvoj vještina potrebnih za buduće inovatore. Župan Petry izrazio je ponos na ulaganja u obrazovanje, uključujući rekonstrukcije laboratorija, opremanje praktikuma, energetsku obnovu i dogradnju škola te izgradnju vanjskih igrališta, na koji način se osiguravaju bolji uvjeti za obrazovanje mladih. Ovim projektom, Županija se nada da će potaknuti učenike da nakon školovanja doprinesu razvoju svoje zajednice i društva u cjelini.

Završetkom ovog projekta, Ličko-senjska županija postavila je temelje za buduće generacije inovatora, koji će imati priliku učiti i razvijati se u suvremenom edukacijskom prostoru opremljenom za robotiku i druge napredne discipline. Župan Petry izrazio je ponos i zahvalnost za priliku da doprinese ovako važnom projektu te se veseli budućim uspjesima mladih ljudi koji će proizaći iz ovih inicijativa.

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Ličko-senjska županija - Otvorena proljetna škola robotike u gospićkom KIC-u
Ličko-senjska županija054a3323
Ličko-senjska županija054a3327
Ličko-senjska županija054a3315
Ličko-senjska županija054a3328
Ličko-senjska županija054a3329
Ličko-senjska županija054a3332
Ličko-senjska županija054a3337
Ličko-senjska županija054a3348
Ličko-senjska županija054a3349
Ličko-senjska županija054a3351
Ličko-senjska županija054a3352
Ličko-senjska županija054a3354
Ličko-senjska županija054a3364
  Novosti - Sve