U prepunoj dvorani kina „Korzo“ održana je svečana sjednica Skupštine Ličko-senjske županije. Premijera Andreja Plenkovića dočekali su domaćini župan Ernest Petry i predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić. S premijerom su bili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja general Tomo Medved, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Mario Kapulica kao i brojni državni tajnici. Visoke uzvanike dočekali su saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić, gradonačelnici i načelnici općina, ravnatelji javnih poduzeća i ustanova, predstavnici braniteljskih udruga i brojni građani. Prvi je govorio predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić i posebno se zahvalio djelima dr. Ante Starčevića, dr. Franje Tuđmana i svim hrvatskim braniteljima.

-Iskrena hvala svim tim ljudima jer ne treba dvojiti da bez njih ne bi bilo niti slobodne i neovisne Hrvatske. Ono što me danas veseli to je naša suradnja i zajedništvo na svim razinama. Župan Petry ima izvrsnu suradnju sa svim resorima u Vladi RH, odlično surađuje i sa svim gradovima i općinama na ovome području. To je jedini način da napredujemo i vjerujem da će se tako i nastaviti, istaknuo je Marijan Kustić. U govoru župana Petryja osjetio se neskriveni ponos.

-U tijeku je konačni preporod Ličko-senjske županije. Iza nas su stoljeća borbi, ustajanja i padanja. Danas s ponosom kažem da je došao krajnji čas da bismo okrenuli novu stranicu povijesti jer smo osigurali demokratski smjer naše domovine. Kako su govorili dr. Starčević i dr. Tuđman „ostavimo po strani sva naše neslaganja i započnemo složno graditi i unaprjeđivati našu domovinu Hrvatsku“.

Poštovani premijeru g. Andreju Plenkoviću, počasni građanine Ličko-senjske županije. Poštovani oče biskupe mons. Križiću i od danas počasni građanine ove županije, uvaženi ministri i dragi gosti. Dobro nam došli u najljepšu hrvatsku županiju. Ona je poznata i po ponosnim i vrijednim ljudima. To su nam u naslijeđe ostavile mnoge generacije prije nas. Samo je jedna zadaća, samo je jedno očekivanje pred ovom generacijom – da je dovedemo na još bolji glas prosperitetnu i naprednu Ličko-senjsku županiju. Svim kćerima i sinovima Velebita, priobalja i svim ljudima dobre volje.

U svibnju prije nepune dvije godine izabran sam za Ličko-senjskog župana. Mandat smo tražili i dobili da ujedinimo sve dijelove naše županije. Da oživimo gospodarstvo i stvorimo uvjete za bolju demografsku sliku. Na tome smo već postigli dobre rezultate. Naravno, svjestan sam časti, ali i odgovornosti koju nosi dužnost župana. Odgovornost je isključivo moja, ali nam je zadaća zajednička. Sve ovisi o nama. Važno je međusobno povjerenje, suradnja svih gradova i općine, suradnja s Vladom RH. Samo na ovaj način pokrenuli smo niz projekata. Pomažemo i ukrajinskom narodu jer smo kroz naš Prihvatni centar primili više od 1 300 ukrajinskih civila koji su se spasili pred ruskom agresijom. Oko 750 ih je smješteno na području Ličko-senjske županije. Više od 100 ukrajinske djece upisani su u osnovne i srednje škole, mnogi se nalaze u vrtićima.

Pripremamo mnoštvo investicijskih projekata u svim gradovima i općinama jer samo tako možemo revitalizirati gospodarstvo. Velika su ulaganja u luke i kupališta u našem priobalnom dijelu. Grade se novi cestovni pravci, vrši konglomeracija, izgrađuju novi kilometri vodovodne mreže… U tijeku je energetska obnova stambenih zgrada u Ličkom Osiku. Odobrena su sredstva za rekonstrukciju zgrade gospićke Gimnazije, strukovne škole u Gospiću i osnovne škole u Otočcu. U tijeku je izrada projektne dokumentacije kako bi se izradio Memorijalni centar Domovinskog rata u Gospiću. Za spomen i štovanje naših branitelja koji su ginuli za našu slobodu, zaključio je župan Petry i podsjetio na više od skorih 250 novih radnih mjesta koja će se otvoriti izgradnjom novog zatvora u Gospiću. Županovo je izlaganje bilo popraćeno gromkim pljeskom pune dvorane.

U umjetničkom dijelu programa nastupila je klapa „Senjkinje“, ukrajinska glazbena umjetnica Marianna Ilkv i Gradski zbor „Vila Velebita“.

Pozdrave predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića prenio je nazočnima saborski zastupnik Mario Kapulica.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je činjenice po kojima je Hrvatska u vrijeme mandata sadašnje Vlade dosegla sve zacrtane ciljeve.

Novi izazovi pred Ličko-senjskom županijom

-Naravno, sve je krenulo još iz vremena dr. Ante Starčevića, „Oca domovine“. Tu borbu nastavile su generacije naših predaka, pa sve do dr. Franje Tuđmana i žrtava desetaka tisuća naših branitelja. Župan Ernest Petry i predsjednik skupštine Marijan Kustić naznačili su sve važnije smjernice razvoja ovoga područja. Pripremajući se za ovu svečanost proučio sam sva ulaganja, sve projekte i nastojanja da se ovdje život učini boljim. Na tome vam želim iskreno čestitati jer ste u dvije godine mandata učili maksimum. To se vidi i po broju i namjeni projekata za sva četiri grada i svim osam općina.

Hrvatska danas pred sobom ima niz izazova, ali i mogućnosti. Kada pogledamo što je sve htio dr. Ante Starčević i gdje smo danas onda možemo biti ponosni na naša postignuća. Ponosni prije svega na hrvatske branitelje iskazujući im zahvalnost za slobodu koju su nam podarili, za ostvareni teritorijalni integritet, za politiku koju je ’90. godina vodio predsjednik Tuđman. Zahvaljujući tome su postignuti svi strateški zacrtani ciljevi. To su sloboda, demokracija, međunarodno priznanje, institucije, zaštita ljudskih i manjinskih prava…

Prošli smo brojne krize, a sve su bile vanjskog, horizontalnog karaktera. Ruska agresija na Ukrajinu uvjetovala je poskupljenju energenata i hrane. Pokazali smo žilavost kada je to najpotrebnije. Tako danas Hrvatska bilježi porast BDP-a od 20 milijardi eura. Bilježimo rast prosječnih plaća od 50 posto. Bilježimo sve bolji kreditni rejting kod svih triju kreditnih agencija. Tu je i proračunski suficit od 2,4 posto. Bilježimo i rapidni pad javnog duga sa 78 na 68 posto. Nalazimo se u Šengenskom prostoru. Sve što sam nabrojao dolazi nam uoči turističke sezone koja bi po prihodima trebala biti puno bolja od lanjske, ali i znatno bolja po prihodima i dolascima nego li rekordna 2019. godina. Za cijelo ovo desetljeće imamo dvije ogromne ponude EU sredstava od 15 milijardi eura kroz redoviti sedmogodišnji proračun, kao i 10 milijardi eura kroz instrument za buduće generacije za koji smo se izborili za vrijeme prvog hrvatskog predsjedanjem Vijećem EU-a.

Zato često naglašavam da je ovo vrijeme „lovljenja koraka“ s naprednim državama Europe, za razliku od ’90. godina kada smo bili žrtve velikosrpske, Miloševićeve agresije, ustvrdio je premijer Andrej Plenković.

Dobitnici nagrada i priznanja

Na svečanoj Županijskoj skupštini dodijeljene su nagrade i priznanja za 2022. godinu, o čemu je Županijska skupština odlučila na sjednici 5. svibnja ove godine.

Počasnim građaninom Ličko-senjske županije proglašen je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. Nagrada za životno djelo dodijeljena je posthumno za Damira Tomljanovića Gavrana. Ista nagrada dodijeljena je i Josipu Čorku, Tomislavu Čaniću i Paji Brkljačiću.

Godišnja nagrada dodijeljena je Ivanu Prpiću – Špiki i Ivanu Bižanoviću. Priznanje Ličko-senjske županije pripalo je: Udruzi udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Udruzi djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rta – Podružnici Ličko-senjske županije, Udruzi Ličana Vila Velebita Zagreb, MUP – Ravnateljstvu civilne zaštite, Područnom uredu civilne zaštite Rijeka, Službi civilne zaštite Gospić, Hrvatskom društvu političkih zatvorenika, Podružnici Gospić, Kromi d.o.o., BE-TO Brinju d.o.o., Hrvatskom savezu hodanja, KUD-u Dangubice Kuterevo, Mirandi Meter – Vuković, Veri Dasović, Hrvoju Smolčiću i Dubravku Mesiću.

Župan Ernest Petry donio je Odluku o dodjeli medalje, posthumno, prvom ličko-senjskom županu u neovisnoj Hrvatskoj Anti Frkoviću, Milanu Jurkoviću, koji je obnašao dužnost župana u mandatu od 2001. do 2013. godine i posthumna medalja nedavno preminulom Milanu Koliću koji je funkciju župana obnašao od 2013. do 2017. godine.

Zahvalnice župana dodijeljene su general-bojniku Miljenku Filipoviću, pukovniku Davoru Peitlu, pukovniku Dragi Biloviću, brigadnom generalu Nikoli Škunci, novinarima Marku Čuljatu i Marinu Smolčiću te aforističaru Danku Ivšinoviću. Zahvalnice za sportske uspjehe primili su Rino Mašić, Karla Lončar, Saša Rapaić, Romano Bako, Milanu Rukavini, Dino Selak, Nika Lopac, Andrija Tomić, Lina Strilić. Među laureatima je i Udruga žena „Nit“ iz Korenice, Strukovna škola Gospić, Kuglački klub Karlobag, Kuglački klub Velebit iz Otočca, Kuglački klub Plitvice, Kuglački klub Gospić, DVD Perušić. Zahvalnicu za pomoć pri spašavanju ljudi dobio je Kosinjanin Slavko Jurković-Cajko i posthumno bojnik Nikola Zdunić Harga.

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Ličko-senjska županija - Ovogodišnji Dan županije u znaku brojnih događanja, nagrada i mnoštva dobrih rezultata
Ličko-senjska županijaKino1
Ličko-senjska županijaKino2
Ličko-senjska županijaKino3
Ličko-senjska županijaKino4
Ličko-senjska županijaKino5
Ličko-senjska županijaKino6
Ličko-senjska županijaKino7
Ličko-senjska županijaKino8
Ličko-senjska županijaKino9
Ličko-senjska županijaKino10
Ličko-senjska županijaKino11
Ličko-senjska županijaKino12
Ličko-senjska županijaKino13
Ličko-senjska županijaKino14
Ličko-senjska županijaKino15
Ličko-senjska županijaKino16
Ličko-senjska županijaKino17
Ličko-senjska županijaKino18
Ličko-senjska županijaKino19
Ličko-senjska županijaKino20
Ličko-senjska županijaKino21
Ličko-senjska županijaKino22
Ličko-senjska županijaKino23
Ličko-senjska županijaKino24
Ličko-senjska županijaKino25
Ličko-senjska županijaKino26
Ličko-senjska županijaKino27
Ličko-senjska županijaKino28
Ličko-senjska županijaKino29
Ličko-senjska županijaKino30
Ličko-senjska županijaKino31
Ličko-senjska županijaKino32
Ličko-senjska županijaKino33
Ličko-senjska županijaKino34
Ličko-senjska županijaKino35
Ličko-senjska županijaKino36
Ličko-senjska županijaKino37
Ličko-senjska županijaKino38
Ličko-senjska županijaKino39
Ličko-senjska županijaKino40
Ličko-senjska županijaKino41
Ličko-senjska županijaKino42
Ličko-senjska županijaKino43
Ličko-senjska županijaKino44
Ličko-senjska županijaKino45
Ličko-senjska županijaKino46
Ličko-senjska županijaKino47
Ličko-senjska županijaKino48
Ličko-senjska županijaKino49
Ličko-senjska županijaKino50
Ličko-senjska županijaKino51
Ličko-senjska županijaKino52
Ličko-senjska županijaKino53
Ličko-senjska županijaKino54
Ličko-senjska županijaKino55
Ličko-senjska županijaKino56
Ličko-senjska županijaKino57
Ličko-senjska županijaKino58
Ličko-senjska županijaKino59
Ličko-senjska županijaKino60
Ličko-senjska županijaKino61
Ličko-senjska županijaKino62
Ličko-senjska županijaKino63
Ličko-senjska županijaKino64
Ličko-senjska županijaKino65
Ličko-senjska županijaKino66
Ličko-senjska županijaKino67
Ličko-senjska županijaKino68
Ličko-senjska županijaKino69
Ličko-senjska županijaKino70
Ličko-senjska županijaKino71
Ličko-senjska županijaKino72
Ličko-senjska županijaKino73
Ličko-senjska županijaKino74
Ličko-senjska županijaKino75
Ličko-senjska županijaKino76
Ličko-senjska županijaKino77
Ličko-senjska županijaKino78
Ličko-senjska županijaKino79
Ličko-senjska županijaKino80
Ličko-senjska županijaKino81
Ličko-senjska županijaKino82
Ličko-senjska županijaKino83
Ličko-senjska županijaKino84
Ličko-senjska županijaKino85
Ličko-senjska županijaKino86
Ličko-senjska županijaKino87
Ličko-senjska županijaKino88
Ličko-senjska županijaKino89
Ličko-senjska županija347256645 746205070577947 5306698122205709847 n
Ličko-senjska županija347396502 182666561410818 6073073136484733402 n
Ličko-senjska županija347551348 973935523954100 4039047002651056040 n
Ličko-senjska županija347581367 765772405091809 8354191619980977599 n
  Novosti - Sve