Dana 13.6.2022. u Senju upriličena je početna konferencija u sklopu realizacije projekta “Trajektno pristanište nova rampa unutar lučkog područja Lučke uprave Senj u uvali Stinica”. Konferenciji su, uz mnoge druge predstavnike ministarstava, agencija te jedinica lokalne samouprave, prisustvovali i ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske gosp. Oleg Butković, gosp. Ernest Petry  župan Ličko-senjske županije, gradonačelnik Senja gosp. Jurica Tomljanović te gradonačelnik Raba gosp. Nikola Grgurić. Domaćin konferencije je Lučka uprava Senj, a projekt je nazočnima predstavio ravnatelj Lučke uprave Senj gosp. Predrag Dešić.

Gradonačelnik Senja gosp. Jurica Tomljanović zahvalio se ministru na svemu što je napravljeno za grad  Senj  u cestovnom, ali i u pomorskom prometu.  Gradonačelnik Tomljenović je naglasio da će se realizacijom ovog projekta dodatno pojačati sigurnost korisnika luke Stinica, ali i naglasio je značaj projekta za otok Rab. Rapski gradonačelnik, gosp. Nikola Grgurić istaknuo je dva aspekta projekta – sinergiju  različitih sredina na radu na projektu te dodatni benefit za grad Rab jer je ulazak u luku često i ulazak u našu državu. Župan Ličko-senjske županije gosp. Petry u obraćanju je istaknuo kako je Ličko-senjska županija partner u projektu te je naglasio značaj ovog projekta za razvoj županije, kao i za razvoj turizma uz dodatne benefite za otok Rab. Ministar mora, prometa i infrastrukture gosp. Butković se ovom prilikom zahvalio svima koji su uključeni u realizaciju ovog projekta te je istaknuo kako je ovaj projekt samo jedan od mnogih trenutno aktualnih u RH te se trenutno ulaže 2 mlrd. kn u lučku infrastrukturu. Riječ je o svojevrsnoj renesansi na hrvatskoj obali te je ministar najavio daljnje ulaganje dodatnih 2 mlrd. kn u sljedećih desetak godina u lučku infrastrukturu na obali uz dodatno olakšavanje kandidacija.

U sklopu konferencije potpisan je i ugovor o javnim radovima, točnije Ugovor za izvođenje građevinskih radova na Trajektnom pristaništu nove rampe unutar lučkog područja Lučke uprave Senj u uvali Stinica. Ugovor je sklopljen s tvrtkom POMGRAD INŽENJERING D.O.O. za graditeljstvo. Vrijednost ugovora bez PDV-a je  10.887.143,32 kn, dok je rok izvođenja radova i završetka ugovora 15 mjeseci od dana uvođenja u posao. Predmet nabave su radovi izgradnje nove rampe kojim će se osigurati minimalni gaz od -5,00 m što će omogućiti istovremeno pristajanje dva projekta broda, bočno vezivanje na gatu te priključak vode i struje. Projekt izgradnje nove rampe obuhvaća izgradnju dvije neovisne konstruktivno tehnološke cjeline:

dio obale koji obuhvaća rampu površine 371,00 m2
dio obale koji obuhvaća dvije utvrdice i pristupne pasarele površine 199,73 m2.

Korisnik bespovratnih sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova Lučka uprava Senj i partner Ličko-senjska županija, te nadležno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će realizacijom ovog projekta doprinijeti ravnomjernijem razvoju svih svojih područja te će se povećati kvaliteta povezivanja otoka Raba i kopna.

Izgradnjom nove rampe u pristaništu Stinica doprinijet će se smanjenju zakrčenosti luke te će se dodatno osigurati veća sigurnost uplovljavanja i isplovljavanja tijekom cijele godine. Cilj projekta je bolja povezanost otoka Raba s kopnom, a posebice u periodu nepovoljnih vremenskih prilika. U konačnici  će se povećati sigurnost plovidbe što će rezultirati boljom dostupnošću zapošljavanja, obrazovanja i drugih usluga kako na otoku Rabu tako i na području Grada Senja i ostatka županije. Izgradnjom nove rampe u luci Stinica osigurat će se veća dostupnost luke te će se omogućiti povećanje broja održanih linija u odnosu na planirane tijekom cijele kalendarske godine.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 18.917.865,94 kn, a ukupni prihvatljivi troškovi iznose 16.080.186,04 kn. Ukupno trajanje projekta iznosi 30 mjeseci. Nositelj projekta je Lučka uprava Senj. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Ličko-senjska županija - “Trajektno pristanište nova rampa unutar lučkog područja Lučke uprave Senj u uvali Stinica”
Ličko-senjska županija2022-06-1412
Ličko-senjska županija2022-06-1413
Ličko-senjska županija2022-06-1414
Ličko-senjska županija2022-06-1415
Ličko-senjska županija2022-06-1416
Ličko-senjska županija2022-06-1417
Ličko-senjska županija2022-06-1418
  Novosti - Sve