U OŠ dr. Franje Tuđmana u Korenici nastavu pohađa 56 učenika iz Ukrajine, njih 16 je u Srednjoj školi Plitvička Jezera. Tim učenicima se nastoji olakšati učenje i učiniti ljepšim boravak u Lici i Korenici kroz različite aktivnosti, a sve s ciljem prihvaćanja različitosti, mira i nenasilja.

Tako je i nastala Izložba likovnih radova „Mir za mene i tebe“ u okviru projekta „Integracija učenika iz Ukrajine“.

Sve ovo istaknula je ravnateljica OŠ „dr. Franjo Tuđman“ Dražena Aračić i s ponosom dodala kako ova škola broji najviše osmoškolaca-izbjeglica iz ratom zahvaćene Ukrajine smještenih u Hrvatskoj.

U velikoj dvorani Kulturno-informativnog centra Korenica otvorena je večeras izložba učeničkih radova djece iz Korenice i Ukrajine. Izložbu je osmislila prof. Iva Štefanac, učitelj-mentor i voditeljica projekta i likovnih radionica.

Kako je ovom prigodom istaknula malim umjetnicima ponegdje su pomogli članovi njihovih obitelji i vršnjaci iz Korenice.

Načelnik Općine Plitvička Jezera Ante Kovač obećao je kako će ova općina i dalje podupirati i sponzorirati sve projekte i programe koji za cilj imaju poboljšavanje uvjeta boravka i života Ukrajinaca koji trenutno borave na ovome području.

Nazočnom mnoštvu obratio se i župan ličko-senjski Ernest Petry.

-Sve vas iskreno pozdravljam i vjerujem da se u Korenici svi ugodno osjećate. Ličko-senjska županije je do danas radila jako puno kako bi se vaš boravak na ovim prostorima učinio što ugodnijim, iako znamo da vam dom ništa ne može zamijeniti.

Mi smo do danas bili angažirani na prikupljanju humanitarne pomoći, pronalaženju adekvatnog smještaja za izbjeglice, učinilo se mnogo kako bi se ukrajinska djeca uzrasta osnovne i srednje škole što lakše i brže uklopila u nove školske kolektive.

Zahvaljujući Veleučilištu Nikola Tesla ondje je pokrenuta radionica za bolje usavršavanje hrvatskog jezika.

Vidjeli smo kako stariji ljudi, vaše majke i vi patite, nastojali smo i nastojimo da vaš boravak u našoj županiji bude što ugodniji.

Izbjeglice iz Ukrajine su smještene u svim gradovima i općinama Ličko-senjske županije i mi, kao i Vlada Republike Hrvatske, nastojimo i poduzimamo sve kako bi uvjeti za život i vaše školovanje bili što bolji.

Tako ćemo nastaviti i u 2023. godini. Iskreno vjerujem da će se uskoro okončati rat u Ukrajini, a kako ste nam poslali poruku sa vaših slika, tome se nadaju i svi mali umjetnici, rekao je župan Petry i izložbu proglasio otvorenom.

Motivi slika malih umjetnika neodoljivo podsjećaju na 1991. godinu i početak agresije na Hrvatsku kada su tisuće hrvatskih mališana na sebi svojstven način željeli senzibilizirati svijest Europe o pogibelji rata u našoj domovini.

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Ličko-senjska županija - Župan Petry otvorio izložbu dječjih radova “Mir za mene i tebe”
Ličko-senjska županijaImg-20221121-wa0012
Ličko-senjska županijaImg-20221121-wa0011
Ličko-senjska županijaImg-20221121-wa0014
Ličko-senjska županijaImg-20221121-wa0013
Ličko-senjska županijaImg-20221121-wa0016
  Novosti - Sve