Danas je u županijskoj dvorani za sastanke upriličeno svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih potpora za uzgoj i držanje uzgojno-valjanih junica mliječnih pasmina s 14 vlasnika Obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava s područja Like. Potpisivanjem ovih Ugovora iskorišteno je 50% ukupnih planiranih sredstava odnosno odobreni iznos za potpore je 97 200 kuna, a ukupna vrijednost mjere iznosi 200 000 kuna. Uz Župana Petryja na potpisivanju ugovora prisustvovali su pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, pomorsko dobro i promet Ana Rukavina-Stilinović sa suradnicom Snježanom Došen, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i turizam Nina Jamičić te predstojnik područnog ureda HPA ličko-senjske županije Davor Korečić i voditeljica područne službe za stručnu podršku pri ministarstvu poljoprivrede Nada Murgić. 

Župan Petry u uvodnom dijelu pozdravio je sve prisutne u ime Ličko-senjske županije te istakao kako će Županija uvijek u skladu sa svojim financijskim mogućnostima biti potpora i stajati na usluzi kao pouzdan partner jer nam je svima stalo da se na ovim prostorima ojača poljoprivreda.

-„U cilju nam je dodatno osnažiti poljoprivredu kao najvažniju gospodarsku granu ovog područja na kojem živimo, bez obzira je li riječ o stočarstvu, mljekarstvu ili poljodjelstvu. Moramo se na ovim područjima baviti onim što nam je omogućila priroda. U suradnji s resornim ministarstvom pokrenuli smo iznimno značajan projekt, Centar za bavljenje poljoprivredom i stočarstvom na brdsko-planinskom području, kojem geografski pripada 15 županija odnosno 85 gradova i općina na području RH, a za sve te gradove i općine pozicionirali smo Ličko-senjsku županiju da postane sjedište za brdsko-planinsku Hrvatsku. U sklopu centra imali bi 7 različitih modula kao što su stočarstvo, poljoprivreda, distribucijski centar, izložbeni centar, gastro centar… Cilj nam je standardizirati proizvode, a u konačnici da se tim putem postigne i bolja cijena proizvoda te da se što bolje pozicioniramo na tržištu.“

Prisutne je pozdravila i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, pomorsko dobro i promet Ana Rukavina-Stilinović.

- Uz ovu mjeru također imamo županijsku mjeru potpore za kupnju ostalih stočnih grla. Kako je u listopadu ove godine Ministarstvo poljoprivrede objavilo Javni poziv u okviru potpora razvoju mliječnog govedarstva u visini dodatnih 50 posto. Županija se na taj poziv prijavila i očekujemo skoru odluku Ministarstva poljoprivrede. Zato je današnjim Ugovorima navedeno kako će Ličko-senjska županija nakon ishodovanja dodatnih sredstava uplatiti ista OPG-ovcima koji će danas potpisati Ugovore, zaključila je pročelnica Ana Rukavina Stilinović koja je pojasnila važnost potpisivanja sporazuma o suradnji zaključenog između Ličko-senjske županije s nekolicinom zagrebačkih fakulteta koji se bave proučavanjem uzgoja i prerade prehrambenih proizvoda.

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Ličko-senjska županija - Župan Petry potpisao Ugovore potpore za uzgoj i držanje uzgojno-valjanih junica
Ličko-senjska županijaImg-20221115-wa0006
Ličko-senjska županijaImg-20221115-wa0007
Ličko-senjska županijaImg-20221115-wa0008
Ličko-senjska županijaImg-20221115-wa0009
Ličko-senjska županijaImg-20221115-wa0010
Ličko-senjska županijaImg-20221115-wa0011
Ličko-senjska županijaImg-20221115-wa0012
Ličko-senjska županijaImg-20221115-wa0014
Ličko-senjska županijaImg-20221115-wa0015
  Novosti - Sve