Dodatnih 88 milijuna kuna u II. fazi Tipa operacije 5.2.2. za Ličko – senjsku županiju

08. veljače 2017 godine od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, temeljem članka 17. stavka 2. točke 2. Pravilnika o dodjeli potpore za «Razminiranje poljoprivrednog zemljišta» iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske i Natječaja za podnošenje zahtjeva za potporu iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) – donesena je Odluku o dodjeli sredstava Ličko – senjskoj županiji.

Sredstva u ukupnom iznosu od 88.214.482,29 kn će biti usmjerena za razminiranje poljoprivrednih površina veličine 11.253.465 četvornih metara Ličko-senjske županije u naselju Agabe i Čanak, na području Tromeđe i Bliznice, u naselju Jurković, Donji Vaganac, na području Obljajac te u naseljima Novoselija i Veljun, Barlete i Bilaj, te poljoprivrednih površina između naselja Lički Ribnik i Ornice.

Navedena aktivnost, podsjetimo, nastavak je korištenja bespovratnih sredstava EPFRR-a., a kroz koju je u 2016. godini Ličko - senjskoj županiji dodijeljena potpora u iznosu od 46.051.547,00 kuna za razminiranje minski zagađenog poljoprivrednog zemljišta na područjima Općine Perušić i Donji Lapac, te gradova  Otočca i Perušića, ukupne površine 6,8 četvornih kilometara, čija je realizacija dovršena.


Nastavak razminiranja na prostoru Ličko-senjske županije

Gospić, 9.  rujna-Potpisivanjem Ugovora  između župana Milana Kolića i ravnatelja Hrvatskog centra za Razminiranje  Dražena Jakopeca označio je nastavak o  razminiranja na prostoru Ličko-senjske županije. Kako je u  uvodu naglasio župan Kolić riječ je o 140,5 km2 minsko sumnjivih površina, od čega je 90% u državnom vlasništvu.

-U II. fazi ovoga projekta razminirat će se još četiri grupe parcela. Financiranje će se vršiti sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda koji je pozitivno ocijenio aplicirane projekte Ličko-senjske županije. Preko Agencije za plaćanje u poljoprivredi odobreno nam je 89,1 milijun kuna, s čime će se razminirati 11, 3 km2. Važnost  ovoga projekta   ne treba previše isticati. Prije svega riječ je o sigurnosti građana, zatim o mogućnostima korištenja pašnjaka, šumskog bogatstva i oranica. Budući su ove površine netaknute dulje od 25 godina, postoji velika mogućnost da se ondje primjenjuje ekološka poljoprivredna proizvodnja. Danas ćemo sklopiti ugovore vrijednosti nešto više od ukupno 59,1 mil. kuna,  iz razloga jer smo morali donijeti odluku o poništenju za jednu grupu javne nabave - Poljoprivredne površine u naselju Agbabe i Čanak,  vrijednosti oko 18 mil kuna,  budući nismo dobili niti jednu prihvatljivu ponudu, pojasnio je župan Milan Kolić. Ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec podsjetio je kako se u RH  pod minama djelomično nalazi  440 km2 u devet županija.  Zahvalio  se županu Koliću i njegovim suradnicima koji su odličan primjer u nastojanjima da se problem minskih polja zauvijek riješi. Potpisivanjem Ugovora u II. fazu razminiranja ulaze četiri grupe minsko-sumnjivih površina:

-GRUPA 1. Poljoprivredne površine između naselja Lički Ribnik i Ornice, u Ličko-senjskoj županiji, tlocrtne površine 4.140.424 m2.

-GRUPA 3. Poljoprivredne površine na području Tromeđe i Bliznice te u naselju Jurkovići, u Ličko-senjskoj županiji, tlocrtne površine 1.739.115 m2;

-GRUPA 5. Poljoprivredne površine u naselju Donji Vaganac, u Ličko-senjskoj županiji, tlocrtne površine 1.159.200 m2;

-GRUPA 6. Poljoprivredne površine na području Obljajac te u naseljima Novoselija i Veljun, u Ličko-senjskoj županiji, tlocrtne površine 607.169 m2.

Grad Gospić je, nažalost, i dalje neslavni rekorder sa 50 km 2 miniranih  površina. Osim župana Kolića i ravnatelja Jakopeca, Ugovore su potpisali predstavnici pet hrvatskih tvrtki čiji će pirotehničari i strojevi sudjelovati u razminiranju II. faze minski sumnjivih  površina u Ličko-senjskoj županiji.


minertabla mine

CILJ PROJEKTA: Pretraživanje i/ili razminiranje minski zagađenog poljoprivrednog zemljišta u Ličko-senjskoj županiji,  a provodit će se u 2015. i 2016. godini na područjima: • Gonji Lulići, Oraovac (površina 402.849 m2)   Općine Perušić i Donji Lapac • Podum, Dabar, Glibodol (površina 1.796.403 m2) – Grad Otočac • Lički Ribnik, Ornice, Novo Selo Bilajsko, Divoselo (površina 4.619.818 m2) – Grad Gospić

VRIJEDNOST PROJEKTA: Projekt „Razminiranje poljoprivrednog zemljišta“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. financiran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) s 85% udjela i s 15% udjela Republike Hrvatske. Odlukom o dodjeli sredstava Ličko - senjskoj županiji se dodjeljuje potpora u iznosu od 46.051.547,00 kuna za podmjeru 5.2. «Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima»/Operacija «Razminiranje poljoprivrednog zemljišta».

OČEKIVANI REZULTATI PROJEKTA:

Razminiranje 6,9 ha poljoprivrednog zemljišta što će omogućiti njegovo korištenje za poljoprivrednu proizvodnju, a time i gospodarski razvoj područja.

miner2

Intenzivirani radovi na provedbi Projekta razminiranja i pretraživanja poljoprivrednih površina na području Ličko-senjske županije financiranog sredstvima EPFRR-a

Projekt „Razminiranja poljoprivrednog zemljišta na području Ličko-senjske županije“ financira se sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., Mjere 5.2. – „Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima“, Operacija 5.2.2. „Razminiranje poljoprivrednog zemljišta“.

Ukupna površina poljoprivrednog zemljišta koja će biti obuhvaćena ovim Projektom je 6.819.170 m2, a vrijednost Projekta je oko 46 mil. kuna.

U postupku javne nabave poslove pretraživanja i razminiranja na području Ličko-senjske županije je dobila tvrtka Istraživač d.o.o. iz Nuštra, koja je krajem veljače 2016. godine uvedena u posao pretraživanja i razminiranja na lokaciji Lički Ribnik, Ornice, Novo Selo Bilajsko i Divoselo (tlocrtne površine 4.619.818 m2).

Predstavnici Ličko-senjske županije, kao nositelja projekta, obišli su 16. ožujka 2016. godine radilište u Ličkom Ribniku gdje ih je voditelj radilišta upoznao sa stanjem na radilištu. Tom prigodom je istaknuto da je do sada bilo dosta odgađanja poslova zbog vremenskih neprilika (kiša, snijeg), tako da je odrađeno ukupno 14 radnih dana. Na ovom projektu predviđeno je odraditi poslove pretraživanja i razminiranja u roku 130 radnih dana.

Na radilištu je trenutno angažirano ukupno 13 partnerskih tvrtki sa 150 pirotehničara, 10 strojeva i 5 pari pasa, a uglavnom su smješteni na području Grada Gospića te manjim dijelom na području Općine Lovinac. Poslovi se odvijaju svih sedam dana u tjednu ukoliko to dozvole vremenske prilike.

Do sada je pretraženo 2.500 m2, a razminirano 493.836 m2 ili oko 11% ugovorenog, te je pronađeno 4 komada protupješačkih mina od čega 3 kom tipa PMR 2A i 1 kom tipa PROM 1. Uništavanje pronađenih mina predviđa se izvršiti u srijedu, 23. ožujka 2016. godine, a poslovi će se zbog uskrsnjih blagdana obustaviti u razdoblju od 24. - 29. ožujka 2016. godine, nakon čega se očekuje intenziviranje poslova pretraživanja i razminiranja poljoprivrednog zemljišta te angažman pirotehničara svih 18 partnerskih tvrtki angažiranih na provedbi navedenog Projekta.

18032016 1

18032016 2

18032016 3

 


Obilježavanje početka provedbe projekta razminiranja i pretraživanja poljoprivrednih površina u Ličko – senjskoj županiji

U petak, 19. veljače 2016. godine u Kabinetu župana Ličko – senjske županije s početkom u 11,00 sati održat će se predstavljanje javnosti projekta „Razminiranje poljoprivrednih površina u Ličko – senjskoj županiji“ čime će se svečano obilježiti početak provedbe projekta i uvođenja izvođača radova u posao razminiranja. Ovaj projekt iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. financiran je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR). Radi se o pretraživanju i razminiranju poljoprivrednih površina u Ličko – senjskoj županiji, ukupne površine od 6.819.070 kvadratnih metara, financijske vrijednosti od 46.051.547,00 kuna. Poslove razminiranja i pretraživanja obavit će tvrtka Istraživač d.o.o. iz Nuštra koji su odabrani u provedenom postupku javne nabave. Predstavljanju projekta javnosti uz župana Milana Kolića nazočit će predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje, Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćenje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te predstavnici lokalne samouprave i izvođača radova. Nakon predstavljanja sudionici će se uputiti na predviđenu lokaciju za razminiranje u naselju Lički Ribnik gdje će se obilježiti početak radova na poslovima pretraživanja i razminiranja.

..:: poziv ::..

..:: priopcenje ::..

 


Obilježen početak provedbe projekta „Razminiranje poljoprivrednih površina u Ličko – senjskoj županiji“

Gospić, 19. veljače – U nazočnosti župana Milana Kolića, ministra poljoprivrede Davora Romića, ravnatelja HCR-a Dražena Jakopeca, predstavnika Gospića, Otočca, Perušića i Donjeg Lapca te izvođača radova, tvrtke „Istraživač“ iz Nuštra održana je konferencija za medije na kojoj je javnosti predstavljan projekt razminiranja poljoprivrednih površina u Ličko – senjskoj županiji i obilježen početak njegove provedbe na lokaciji Lički Ribnik. U uvodnom dijelu, nakon pozdravnih riječi župan Milan Kolić je istaknuo zadovoljstvo realizacijom projekta razminiranja poljoprivrednih površina na području Županije kojim će se omogućiti korištenje velikog dijela Županije koji je još uvijek minski zagađeno područje i nedostupno za poljoprivredne proizvođače. Projekt će zasigurno imati veliki značaj za razvoj gospodarstva Županije u budućnosti jer je poljoprivredna proizvodnja strateška djelatnost ove Županije. Realizacijom ovog projekta očekujemo stavljanje u funkciju ukupno 6,8 kvadratnih kilometara poljoprivrednih površina koje su važan prirodni resurs u našoj Županiji. Očekujem da će se u razdoblju do 2018. godine od mina očistiti i preostali miniski zagađeni prostor u Županiji i time staviti na raspolaganje poljoprivrednicima i OPG-ima, naglasio je župan Kolić. Ministar poljoprivrede Davor Romić istaknuo je kako je dolazak u Gospić njegov prvi službeni posjet jednoj županiji te da mu je iznimno zadovoljstvo u ime Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva poljoprivrede prisustvovati ovom događanju kojim se realizira ovako veliki i značajan projekt. Cilj Vlade Republike Hrvatske je razminiranje cjelokupnog područja Hrvatske. Pod minama je još uvijek značajan broj površina u pet županija gdje je nažalost, Ličko – senjska županija među najzagađenijim prostorom. Ovo je veliki problem za našu državu koji je prepoznala i EU i dijelom sufinancira ove naše projekte. Nadam se da ćemo u predviđenom razdoblju riješiti problem razminiranja jer je vrlo važno staviti u funkciju sve poljoprivredne resurse koje Hrvatska ima. To je zasigurno, ne samo cilj lokalnih jedinica već i ove Vlade kako bi se mogli iskoristiti svi najvažniji potencijali ove zamlje za napredak i razvoj društvene zajednice. Ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec istaknuo je da se od danas u Ličko-senjskoj županiji nastavlja pretraživanje i razminiranje na lokacijama u Gospiću, Otočcu, Perušiću i Donjem Lapcu čijim dovršetkom će se staviti u funkciju ukupno 6,8 mil. m2 poljoprivrednih površina. Naglašava da je ovaj projekt, čija vrijednost radova iznosi 46.051.547,00 kuna realiziran zahvaljujući sinergiji i angažmanu svih institucija koje su sudjelovale u njegovoj pripremi te da zasigurno on ima veliki značaj za razvoj gospodarstva ovog prostora. Nakon konferencije sudionici su obišili lokaciju u Ličkom Ribniku gdje će tvrtka „Istraživač“ iz Nuštra započeti radove pretraživanja i razminiranja. Predstavnici HCR-a su na označenom radilištu prezentirali kartografske snimke područja za razminiranje obuhvaćenog ovim projektom. Time je formalno obilježan početak provedbe projekta i uvođenja izvođača radova u posao pretraživanja i razminiranja.

22022016 3

 


 ..:: PRIOPĆENJE ZA JAVNOST (PDF) ::..

Potpisivanje Ugovora o pretraživanju i razminiranju minski zagađenih poljoprivrednih površina na području Ličko – senjske županije

potpisivanje ugovora hcrkarta mina

U Kabinetu župana 16. listopada 2015. g. župan Milan Kolić, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec i direktor tvrtke „Istraživač“ d.o.o. iz Nuštra Vladimir Franjić potpisali Ugovor o pretraživanju i razminiranju minski zagađenih poljoprivrednih površina na području Ličko – senjske županije čija realizacija se financira sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

U uvodnom govoru župan Kolić je istaknuo da se Ličko-senjska županija u svibnju 2015. godine kandidirala na natječaj Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za dodjelu potpore iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. za projekt razminiranja poljoprivrednog zemljišta na području Županije.  U lipnju 2015. primili smo  Odluku o prihvatljivosti zahtjeva za potporu od strane Agancije nakon čega je proveden otvoreni postupak javne nabave velike vrijednosti za predmet nabave Usluga pretraživanja i razminiranja minski zagađenih poljoprivrednih površina prema idejnim projektima Hrvatskog centra za razminiranje. Realizacijom ovog projekta razminirat će se poljoprivredne površine u naseljima Gornji Lulići i Oraovac  u iznosu od 0,4 km2, u naseljima Podum, Dabar i Glibidol  u iznosu od 1,8 km2 i u naseljima Lički Ribnik, Ornice, Novoselo Bilajsko i Divoselo  u iznosu od 4,62 km2 tako da ukupna površina poljoprivrednog zemljišta koja će biti obuhvaćena ovim projektom iznosi 6.82 km2. Vrijednost usluge razminiranja i pretraživanja u projektu je ukupno 46 mil. kuna. U provedenom postupku javne nabave odabrana je jedna tvrtka za sve tri grupe radova odnosno usluga i to tvrtka „Istraživač“ d.o.o. iz Nuštra.  Moram naglasiti da je Ličko-senjska županija među prvim županijama odnosno treća u Republici Hrvatskoj koja je ispunila tražene uvjete propisane natječajem od strane Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju RH i potpisala Ugovor. Realizacijom ovog projekta poboljšat će se opći uvjeti za život ljudi, te gospodarske i socijalne prilike na ratom pogođenim područjima uz otvaranje novih mogućnosti razvoja ruralnih područja korištenjem novo očišćenog poljoprivrednog zemljišta od mina koje očekujemo da će se nakon završetka radova staviti u funkciju poljoprivredne proizvodnje. Nadam se da će poslovi razminiranja kako u našoj Županiji tako i na ostalom području Hrvatske proći bez incidenata, a tu prije svega mislim na sigurnost izvođača radova i da će vremenske prilike dozvoliti da se ugovoreni poslovi obave u predviđenim rokovima, istaknuo je župan Kolić.   Ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec je uvodno zahvalio predstavnicima Županije na sudjelovanju i realizaciji ovog projekta te naglasio da je ovim projektom obuhvaćena znatna poljoprivredna površina Ličko – senjske županije čijim će razminiranjem ista biti stavljena u funkciju daljnjeg gospodarskog razvoja Županije te najavio sljedeću fazu ovog projekta kojom se planira očistiti preostali minski zagađen prostor u Županiji koji,  prema podacima HCR-a iznosi 11,2 km2. Sredstava za razminiranje minski zagađenih područja u Hrvatskoj financiraju se u omjeru 85% iz europskih fondova i 15% iz nacionalnih izvora financiranja.

Odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja dostupna na Elektroničkom oglasniku javne nabave RH. Broj objave u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH:  2015/S 002-00223114

Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda  dostupan je na Elektroničkom oglasniku javne nabave RH. Broj objave u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH:  2015/S 002-00223114

Javno otvaranje ponuda - Usluga razminiranja i pretraživanja poljoprivrednih površina na području Ličko-senjske županije

Javno otvaranje ponuda za  Uslugu razminiranja i pretraživanja poljoprivrednih površina na području Ličko-senjske županije  (EBN 01/2015- G/VV) održano je 27. srpnja 2015. godine u 12:00 sati u prostorijama Ličko-senjske županije.

Zapisnik sa otvaranja ponuda dostupan na Elektroničkom oglasniku javne nabave RH Broj objave u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH:  2015/S 002-00223114

Napomena: Dodatna dokumentacija (idejni projekt) objavljena je na internetskoj stranici Hrvatskog centra za razminiranje.

Poziv za nadmetanje - Usluga razminiranja i pretraživanja

Naručitelj Ličko-senjska županija pokrenuo je otvoreni postupak javne nabave velike vrijednosti za predmet nabave Usluga pretraživanja i/ili razminiranja i minski zagađenih poljoprivrednih površina na području Ličko-senjske županije prema idejnim projektima Hrvatskog centra za razminiranje i to:

- Poljoprivredne površine u naseljima  Gornji Lulići i Oraovac, - Poljoprivredne površine u naseljima Podum, Dabar i Glibodol, - Poljoprivredne površine  u naseljima Lički Ribnik, Ornice, Novo Selo Bilajsko i Divoselo

Evidencijski broj: 01/2015-G/VV Broj objave u Elektroničkom oglasniku javne nabave: 2015/S 002-0019855. Napomena: Dodatna dokumentacija (idejni projekti) objavljeni su na internetskoj stranici Hrvatskog centra za razminiranje http://www.hcr.hr/hr/javnaNadmetanja.asp Sve informacije o postupku javne nabave moguće je dobiti na broj telefona 053/588-248

..:: POZIV NA NADMETANJE (PDF) ::..

Natječaj za podnošenje zahtjeva za potporu iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) za dodjelu potpore za "Razminiranje poljoprivrednog zemljišta" iz programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.

Tip natječaja: Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga Nadležno tijelo:Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Prijavitelji: jedinice područne (regionalne) samouprave Natječaj je otvoren od 15.04.2015. do 15.05.2015 link – poveznica http://www.apprrr.hr/natjecaj-za-%C2%BBrazminiranje-poljoprivrednog-zemljista%C2%AB-1406.aspx

foter